Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AVRUPA'DA EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİ!!!

Hashtag

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ikincisini yayımladığı, “Avrupa Birliği’nde Sosyal Güvenlik” kitabı, Türkiye’de gündeme gelmesi beklenen tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışmalara da ışık tutuyor.

AB ülkelerinin hemen hepsinde 2008 küresel krizinin ardından sos­yal güvenlik sisteminde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Çoğu ülkede emeklilik yaşı yükseltildi. Daha önce 65 olarak uygulanan emek­lilik yaşı Almanya, Danimarka, Hollanda, İspanya, Polonya başta olmak üzere bazı ülkelerde 67’ye çıkartıldı. Emeklilik yaşının daha düşük olduğu ülkeler ise 65’e çekti.

Emeklilik yaşı uzatılırken, ka­demeli geçiş süresi yıllara yayıldı. Emeklilik yaşında agresif artış ya­pan ülkeler de oldu. Çekya’da 2011 yılında kabul edilen kanunla, ka­dınlar için 57-61, erkekler için 62 olan emeklilik yaşı yükseltildi. 2011 yılında 40 yaşında olanlar 66 yaşında; 10 yaşında olanlar 71 yaşında emekli olacak. 2012 yılı ve sonrasında doğanlar emekli olmak için 73 yaşını bekleyecek. Emeklilik yaşını yükselten ülkeler, işverenlerin yaşlı işçileri işten çı­kartmasını önleyici tedbirler uy­gulamaya koydu. Bazı ülkelerde, yaşlıları istihdam edenlerin öde­yeceği sosyal güvenlik primleri yarıya indirilirken, emekliliği hak ettikten sonra çalışmaya devam edenlerden alınan prim sıfırlandı. Küresel kriz sonrasında bazı ülke­lerde emekli aylıklarına vergi geti­rilirken, bazıları da emekli aylığını düşürdü. Almanya ise ekonomiyi canlandırmak için emekli aylıkla­rına zam yaptı. Tamamlayıcı emek­lilik olarak adlandırılan, devletin sağladığı sosyal güvenliğe ilave zo­runlu bireysel emeklilik, gönüllü bireysel emeklilik, mesleki emekli­lik gibi ikinci, üçüncü sütun emek­lilik sistemleri revize edildi. Kimi ülkelerde ise ilk defa tamamlayıcı emeklilik sistemi gündeme geldi.

İngiltere

2011 yılında çıkartılan kanunla kadınlarda 60 olan emeklilik yaşı erkeklerdeki gibi 65’e yükseltildi. 2019 yılından başlamak üzere emeklilik yaşı kadın ve erkek için kademeli olarak 66’ya yükselecek. İnsanların uzun çalışmaya teşvik edilmesi ve işverenlerin emeklilik yaşı gelenleri emekli olmaya zor­laması engellendi.

İkinci sütun mesleki emeklilik ve üçüncü sütun bireysel emek­lilik tasarruflarını toptan ödeme yoluyla geri alma şartları kolay­laştırıldı.

Kaynak:http://olaygazete.co.uk/avrupa-gundemi/avrupada-emeklilik-sistemi-degisti.html

. Towntalk
remove_red_eye910

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur