Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

BBC’nin yaşlılardan da ‘TV licence’ ücreti alacak

Hashtag

BBC, şu anda 75 yaşın üzerinde olan kişilerin ‘TV licence’ ödememesi durumunun gelecek yılın Haziran ayından itibaren ortadan kalkacağını açıkladı.

Bu kararla, Haziran 2020 tarihinden itibaren, milyonlarca kişi televizyon izleyebilmek için yılda 154,50 sterlin ücret ödemek zorunda kalacak.

BBC, ‘pension credit’ yardımı aldığını kanıtlayabilen kişilerin, ücret ödemeden ‘TV licence’ almaya devam edebileceğini söylüyor. İngiltere genelinde yaklaşık üç milyon ailenin, ücretsiz ‘TV licence’ hakkını kaybedeceği beirtiliyor. Hükümetin resmi verilerine göre, ülke genelinde 1,3 mil- yon aile, ‘pension credit’ yardımı alma hakkı olmasına rağmen bu yönde bir talepte bulunmuyor.

Yaşlıların haklarını savunan Age UK gibi yardım kuruluşları, bazı yaşlıların bu kararla göreli yoksulluğa sürükleneceğini söylüyor. Bu kişilerin sosyal yardım aldıklarını kanıtlayıp kanıtlaya- mayacağı veya kanıtlamak isteyip istemeyecekleri konusunda endişe duyulduğu belirtiliyor. Ücreti ödemeyen veya ödeyemeyen bazı yaşlı kişilerin de ceza davalarıyla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.

75 yaşın üzerinde olan kişilerin ‘TV licence’ ücreti ödememesine yönelik karar, 1999 yılında dönemin İşçi Partili Maliye Bakanı Gordon Brown tarafından yürürlüğe koyulmuştu. Bu karar, 75 yaşın üzerindekilerin ödemediği ücretlerin masrafının hükümet tarafın- dan karşılanacağını söylüyordu.

2015 yılında ise hükümet, dönemin Muhafazakar Partili Maliye Bakanı George Osborne’un yönlendirmesiyle, 2020 yılında bu masrafı hükümetin karşılaması durumunun kaldırılması konusunda anlaşma yapmıştı.

Bu anlaşmaya göre, ücretsiz ‘TV licence’ masraflarını BBC yüklenecekti. Daha sonra ise hükümet, 75 yaşındaki kişilerden ücret alınıp alınmayacağı kararını BBC’ye bıraktı ve sonucunda da BBC, 75 yaşın üzerindeki birçok kişinin varlıklı olduğunu, bu kişi- lere ücretsiz hizmet sağlamanın masraflarının karşılanamayacağına karar verdi.
BBC Genel Direktörü Tony Hall,ücretsiz ‘TV licence’ hizmetinin en çok ihtiyacı olanlara verileceğini söyleyerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Böyle bir karar almak kolay olmadı. 2000 yılından bu yana emekli gelirlerinin iyileştiğini biliyoruz ama aynı zamanda, bazı kişiler için ‘TV licence’ ücretinin çok fazla olduğunu da biliyoruz.

“Tüm farklı argümanları değerlendirdikten sonra, en adil kararı aldığımızı düşünüyorum. Herkes için ücretsiz hizmeti kaldırmak doğru olmazdı. Birçok BBC hizmeti üzerinde yaratacağı etkiyi düşünürsek, aynı şekilde süresiz devam etmesi de doğru olmazdı.

. Towntalk
remove_red_eye194

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur