Hashtag
Brexit konusunda kararsız olup oy kullanmayan kişilerin referandumdan bu yana konuyla ilgili düşünceleri değişmeye başladı.BMG Research tarafından yeni olarak yapılan ve referandumda kararsız olanları kapsayan ankete göre, katılımcıların yüzde 51’i AB’de kalmayı, yüzde 41’i ise Brexit’i destekliyor.
1,509 kişinin katıldığı ankete ‘bilmiyorum’ yanıtını verenler seçim yapmaya teşvik edildiğinde veya dışarıda bırakıldıklarında ise aradaki yüzde 10’luk farkın yüzde 11’e çıktığı görüldü.
Ülkede halihazırda ikinci bir referandum yapılıp yapılmamasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.
Bu tartışmalar, referandumun üzerinden 18 ay geçmesine rağmen Brexit konusundaki fikir ayrılıklarının halen ilk günkü kadar derin olduğunu göstermekte.
Konuyla ilgili konuşan İşçi Partisi’nden Lord Peter Mandelson, “Brexit, yaşamak zorunda olduğumuz doğal bir olay değil” dedi ve “ülke olarak kontrol bizde olacaksa o zaman fikrimizi değiştirmenin demokratik hakkımız olduğu konusunda ısrarcı olmalıyız” diye ekledi.
Muhafazakar Parti’den eski kabine bakanı Lord Michael Heseltine da sert Brexit yanlılarının 1950 yılından bu yana Muhafazakar Parti hükümetlerinin başarılarına ihanet ettiğini söyledi.
AB’den ayrılma kampanyasının öncü isimlerinden Matthew Elliott ise ikinci bir referandum isteyenlere karşılık vererek şu açıklamalarda bulundu:“Sebepleri ne kadar gösterişli olursa olsun, bu, Brexit’i geri tersine çevirmek için yapılan değersiz bir komplodan başka bir şey değil.”BMG Research şirketinden Dr. Michael Turner, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Brexit yanlılarının AB’de kalma yanlılarından fazla olduğu son anket Şubat 2017’de yapıldı ve o zamandan beridir halkın bu konudaki görüşleri yavaşça AB’de kalmaya doğru kaymaya başladı. “Buna rağmen, veriler daha derin bir şekilde incelendiğinde, bu değişimin ağırlıklı olarak 2016’daki referandumda oy kullanmayan kişiler nedeniyle gerçekleştiği ortaya çıkıyor. Referandumda oy kullanan kişilerin onda dokuzunun kararı halen değişmedi.”
Turner, anketlere bakıldığında, referandumda oy kullanmamış olanların geçen yıl belli olarak ikiye ayrılmış durumda olduğunu, fakat artık büyük bir çoğunlukla AB’de kalmaktan yana olduklarının görüldüğünü ifade etti. Maliye Bakanı Philip Hammond ise Birleşik Krallık’ın Brexit sonrasındaki geçiş sürecinde statükonun devamını istediğini belirtti.Bu durum sert Brexit yanlıları tarafından hoş karşılanmayacak gibi görünüyor.
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur