Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

Bu Türkü Balkanlarda Doğdu!

Hashtag

Balkan türkülerinin en güzel örneklerinden biri olan 'Aman Bre Deryalar' türküsünün acıklı hikâyesi…

Türkiye'de birbirinden farklı dilde, kültürde ve dinde insanlar yıllarca kardeşçe birlikte yaşamayı başarmışlardır. Türkiye’nin Doğusu’ndan Batı'sına, Kuzeyi'nden Güneyi'ne farklı coğrafyalarda farklı kültür ve inançtaki insanlar hala birlikte yaşamaktadır. Birbirimizden öğrendiğimiz geleneklerimizi paylaşmış, onları benimsemiş ve gelecek kuşaklara aktarmada yardımcı olmuşuzdur. Gelecek kuşaklara din, dil, ırk ayrımı yapmadan aktardıklarımız arasında türkülerimiz de var. Eğer bir türküyü benimseyip sevdiysek müziği veya sözleri bize, yüreğimize hitap ediyorsa, ister Balkan türküsü, isterse Karadeniz türküsü olsun, onu sahiplenip gelecek kuşaklara aktarırız. "Aman Bre Deryalar" türküsü bir Balkan Türküsü'dür. Bu türkü Rumeli Halay Havası olarak da geçer. Bizler Arif Şentürk'ün sesiyle bu türküyü sevdik. Halen "Aman Bre Deryalar" dendiğinde hemen hemen herkesin aklına Arif Şentürk gelir. Her ne kadar "Aman Bre Deryalar" için halay havası dense de bu türkünün acıklı bir hikâyesi vardır. Zaten türkünün sözlerini dikkatli bir şekilde dinleyen herkes hikâyedeki dramı anlayacaktır. Özellikle Trakya taraflarında ve Balkan göçmeni yurttaşlarımız arasında bu türkü düğünlerin kapanış şarkısı olarak söylenir ve çalınır.

İşte "Aman Bre Deryalar" türküsünün acıklı hikâyesi;

"Yusuf ile Feride birbirlerini çok severler ancak aileleri bir türlü evlenmelerine razı gelmez. Yusuf bir gün kafasında bir plan yapar Arda Nehrini sevdiğiyle geçerek izlerini kaybettirip yeni bir hayat kurmayı düşler. Bu durumu Feride’ye anlatır. Feride, Arda'ya bizim kayıklar dayanmaz gitmeyelim der ama nafiledir. Feride Yusuf’un ısrarlarına dayanamaz ve Arda’yı aşmayı kabul eder. Ancak şans yüzlerine gülmez ve daldalar kayığı devirir. Yusuf da boğularak ölür. Feride bir şekilde kurtulmayı başarır ancak Yusuf’un ölümü O'nu çok yaralar ve bu türküyü söyleyerek ağıt yakar..."

Aman bre deryalar kanlıca deryalar

Biz nişanlıyız

İkimizde bir boydayız

Biz delikanlıyız

Çıkar aba poturunu

Dalgalar artacak

Demedim mi ben sana?

Kayığımız batacak

Aman bre deryalar kanlıca deryalar

Biz nişanlıyız

İkimizde bir boydayız

Biz delikanlıyız

Kırcaali'yle arda boylarında

Kimler gidecek

Garip Yusuf'un annesine

Kim haber verecek?

Aman bre deryalar kanlıca deryalar

Biz nişanlıyız

İkimizde bir boydayız

Biz delikanlıyız

. Towntalk
remove_red_eye446

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur