Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AMERIKA'DA EHLIYET ALMAK

Hashtag

Yurt dışına çıkmadan önce aklınıza gelecek ilk sorulardan biri, sürücü ehliyeti geçerli olacak mı ve yeni ehliyet almam gerekir mi olacaktır. Amerika’ya gittiğinizde aktif sürücü iseniz ya kendinize bir araba alabilirsiniz ya da uygun araba kiralama seçeneklerini değerlendirerek arabayla Amerika’yı gezebilirsiniz. Amerika’da ehliyet nasıl alınır, Türkiye’de resmi ehliyet Amerika’da geçerli mi? Cevabı yazımızda.

Amerika’da Sürücü Ehliyeti Sistemi

Amerika’da Türkiye’den alınan ehliyet eyaletler arasında değişmekle beraber 3- 6 ay arasında geçerlidir. Örnek olarak Alaska için geçerlilik süresi 3 ay iken Chicago için geçerlilik süresi 6 aydır. Bunu araştırmanız önemli çünkü ehliyetiniz geçersiz olduğu an araba kullanırken ceza alabilirsiniz. Bu konuda en güvenilir kaynak ise Amerika’da sürücü ehliyetleri konusunda mevzuatları içeren “Department Of Motor Vehicles” kurumudur. Amerika’da kısa süreli konaklamalarınızda ehliyetiniz geçerli olacağı için ABD ehliyetine ihtiyacınız olmayacaktır ama uzun süreli konaklamanızda ehliyetiniz geçerliliğini yitireceği için ABD hükümetinin sağladığı resmi ehliyete ihtiyacınız olacak. Amerika’da sürücü ehliyeti nasıl alınır?

Amerika’da Ehliyet Almak İçin Aşamalar:

1) Ehliyet İçin Gerekli Belgeler

* Pasaportunuz,

* Ds 2019 belgesi ( F vizesi ile kalanlar için I 20),

* SSN (Social Security number),

* Adresinizi belirten belge

2) Amerika’da Ehliyet Başvurusu

Amerika’da ehliyet için gerekli evraklarınızla beraber en yakın Department Of Motor Vehicles bürosuna ya da o eyaletin motorlu taşıtlar merkezine giderek ehliyet için başvurabilirsiniz. Başvurunuz sırasında sizden kimlik ve bazı şahsi bilgilerinizi alacaklar. Ehliye başvurunuz sırasında merkezde fotoğrafınız da çekilmektedir bunun için öncesinde fotoğraf çektirmenize gerek yoktur. Bazı eyaletlerde bunların hepsi aynı yerde yapılmaktayken, bazılarında hepsi için ayrı ayrı sıraya girmeniz gerekmektedir. Bu nedenle başvurunuzun süresi eyaletten eyalete değişmektedir. Bazı eyaletlerde sınava başvurduğunuz gün yazılı sınava girebilirken, bazı eyaletlerde yazılı sınava 1-2 gün sonra girebilirsiniz.

3) Amerika’da Ehliyet İçin Yazılı Sınav

Department Of Motor Vehicles ofislerine başvurunuzu yaptığınız anda size yazılı teste girme hakkını tanınabileceğinden dolayı başvuruya giderken yazılı sınava çalışmış ve hazır bir şekilde gitmeniz önem taşımaktadır. DMV sitelerinde, çıkan soruların benzerlerini içeren hazırlık soruları bulunmaktadır. Bu sorulara çalışarak teste hazırlanabilirsiniz. Sınavda sorulacak olan soruların benzerlerini hazırlanmanız için sitelerine koyarlar. Genelde çoktan seçmeli 20 sorudan oluşan bir test olmaktadır. Eyalete göre 15-17 doğru istenmektedir. Kaldığınız zaman tekrardan sınava girmek için randevu alabilirsiniz. Genelde sınavlardan kaldığınızda aynı gün tekrar sınav hakkı verilmemektedir.

4) Ehliyet İçin Direksiyon Sınavı

Yazılı sınavı geçtikten sonra, size direksiyon sınavı için randevu verilecektir. En yakın tarihe verilecek direksiyon sınavında sizden araçla ilgili temel bilgilerinizi uygulamanız ve trafik kurallarına uymanız beklenecektir. Ayrıca araç parkı konusunda da 3 ayrı pozisyondan aracınızı trafik kurallarına uygun park etmeniz beklenecektir. Sürüş sırasında yoldaki tüm işaretlere uymanız gerekmektedir. Hız ihlali, trafik ışıklarına uymamak, sinyal vermemek gibi araç kullanım ihlali yapmanız halinde sınavınız geçersiz sayılacaktır. Bu sınavdan kalırsanız tekrar girme şansınız vardır. Sonraki sınavlar için yeniden randevu almanız gerekmektedir. Dolayısıyla aynı gün gerçekleşmemektedir. Geçtiğiniz takdirde ehliyetinizi anında alabilmektesiniz.

Amerika’da Sürücü Ehliyeti Süreci İle İlgili Tavsiyelerimiz

Amerika’da ehliyet alımı sürecinde gireceğiniz yazılı sınav çok zor bir sınav değil ancak Department Of Motor Vehicles tarafından yayınlanan “ Drivers Manual” ve diğer sınav hazırlık dokümanlarını inceleyin. İnternette genel olarak yazılı sınavın çok kolay olduğu ile ilgili görüşler var ama siz yine de sınava iyi çalışın.

Direksiyon sınavında araba parkı ve normal seyirde trafik kurallarına uymak sınavdaki başarınız için önemlidir. Otobanda

Başvuru esnasında tüm evraklarınız eksiksiz ve resmi nitelikte olmalıdır.

Amerika’da; Türkiye’de aldığınız ehliyeti kullanım sürecinizde alacağınız trafik cezaları ehliyet almanızı etkileyecektir.

Bazı eyaletlerde sınava ek olarak alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yönelik “temiz” raporu istenmektedir.

Ehliyet alımı için ödeyeceğiniz ücret eyaletler arasında farklılık göstermektedir.

Direksiyon sınavında başarısız olmanız halinde, değerlendiriciler hangi konuda hata yaptığınızı size söyleyecektir. Tekrar gireceğiniz sınavda hata yaptığınız noktalara dikkat etmeniz başarılı olmanızı sağlayacaktır.

. Towntalk
remove_red_eye966

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur