Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AVUSTRALYA'DA TÜRK BİLİM INSANINDAN MÜTHİŞ KEŞİF

Hashtag

Dünyanın en eski biyolojik renklerini keşfeden Avustralya National Üniversitesi (ANU) doktora öğrencisi Nur Geneli, bilim dünyasında bir anda dikkatleri üzerine çekmeyi başarırken Türk toplumuna da büyük bir gurur yaşattı.

Peki Türk bilim insanı neyi keşfetti? İşte keşfin kısa hikayesi:

Bir madencilik şirketi yaklaşık 10 yıl önce Batı Afrika ülkesi Moritanya Taoudeni Havzası’nın yüzlerce metre altında çok eski çağlardan kalma deniz kayaları bulur.

Aralarında Nur Geneli’nin de olduğu Avustralyalı bilim insanları, Sahra Çölü’nde bulunan bu kayalardan örnekler alıp laboratuvar ortamında toz haline getirerek üzerinde araştırma yapmaya başlar.

Araştırma ekibinde Japon ve ABD’li bilim insanları da vardır.

Bilimsel çalışması sırasında kaya tozlarını organik bir çözücüde çalıştırdıktan sonra renk pigmentlerini fark eden Nur, biyolojik bir rengin normal şartlarda bu kadar uzun bir süre hayatta kalmasının şaşırtıcı olduğunu düşündüğü için ilk başta bunların kirlenmiş moleküller olduğunu zanneder ancak daha sonra aynı araştırma ekibinde yer alan Doçent Jochen Brooks’un koşarak odasına gider.

Yapılan inceleme sonrası bunun bilim dünyası için yeni bir keşif anlamına geldiği, deniz organizmalarının ürettiği klorofilin fosilleşmiş molekülleri açık pembe renkte olan bu pigmentlerin 1 milyar 100 milyon yaşında olduğu ve siyanobakteriler tarafından üretildiği anlaşılır.

Hatta Doçent Brocks bu önemli keşif için, “Yeşil ya da mavi, orijinal rengini koruyan fosilleşmiş dinozor derisi bulduğunuzu hayal edin. Bizimki tam da bu tür bir keşif” ifadesini kullanır.

Bu keşif sayesinde dünyadaki birçok değişimin bilim insanları tarafından anlaşılabileceği düşünülmektedir.

Sonuçları “Proceedings of the National Academy of Science” isimli dergide yayımlanan araştırmada, pigmentlerin renginin konsantre haldeyken kırmızıdan koyu mora değişiklik gösterdiği de ifade edilmiştir.

. Towntalk
chat_bubble_outline2
remove_red_eye319

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur

Son zamanlarda duydugum, okudugumen iyi bilgilerden biri

Bu tur haberler ile gundeme gelmemiz gercekten gurur verici bir olay.

aynen öyle murat bey