Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AVUSTRALYA'DA STAJ VE EĞİTİM İMKANI

Hashtag

Eğitim Sistemi

Avustralya’daki eğitim sistemi okul öncesi eğitim ile başlıyor ve zorunlu eğitim 10 yıllık zaman sürecini kapsıyor. Türkiye’den farklı olarak lise seviyesindeki 11. ve 12. sınıflara Avustralya’da üniversiteye gitmeyi planlayan öğrenciler devam etmektedir.

10 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayan ve üniversiteye gitmeden doğrudan meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler ise mesleki eğitim görmek üzere TAFE (Devletin mesleki eğitim veren kurumları) veya meslek liselerine devam etmektedir. Üniversiteye gitmek isteyen Avustralyalı öğrenciler 12. sınıfta girdikleri lise bitirme sınavı sonuçlarına göre üniversite ve yüksek okullara başvuru yapmaktalar.

Her üniversitenin başvuru koşulları, öğrencilerden talep ettikleri kriterler farklılık göstermektedir.

Eğitim Sisteminin Özelliği:

Avustralya’da ilköğretim yıllarından itibaren ezberci bir eğitim anlayışı yerine, öğrencinin kendi potansiyelini keşfedip geleceğe yönelik kendi yolunu tayin etmesine yardımcı olan bir eğitim sistemi mevcuttur.

İlk ve orta okulda öğrencilerin araştırarak, sorgulayarak öğrenmeleri teşvik edilir. Üniversitelerde bireye özgür düşünme ve yaratıcı olmayı öğreten yine ezberden uzak bir eğitim sistemi izlenmektedir.

Liselerin bir çoğu devletin yönetimindedir. Bununla beraber çocuğunun özel kolejlerde daha iyi eğitim alacağına inan velilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Eyalet liselerinde sınıflar 18-25 öğrenci arasında değişmektedir. Özel liselerde ise sınıftaki öğrenci sayısı 15-20 ile sınırlıdır.

TAFE ve VET:

Teknik ve İleri Derecede Eğitim (Technical and Further Education) kurumları olarak bilinen TAFE (devletin eğitim kurumlarıdır) ve Meslek Yüksek Okuları liseden sonra üniversiteye gitmeden meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler için tercih edilen en popüler okullardır.

Söz konusu meslek liselerinde, pratiğe dayalı bu öğrenim sistemi öğrenciyi direk olarak iş hayatına hazırlamak amacıyla müfredatını belirlemektedir.

Birçok TAFE okulunun Avustralya’daki üniversitelerle bağlantıları vardır. Bazıları bir üniversite tarafından yönetilmekte ve üniversite kampüsünü paylaşmakta, bazıları yakınlarındaki üniversitelerle işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kurumlar arasındaki bu yakın bağlar sayesinde öğrenciler mesleki eğitim veren programları üniversiteye geçiş için de kullanabilmektedir. TAFE’de öğretim gören öğrenciler, diplomalarını aldıktan sonra üniversiteye 1 veya 2.sınıftan başlayabilir. Bir çok öğenci ise bu meslek liselerinde edindikleri bilgi ve tecrübe sayesinde doğrudan iş hayatına geçmeyi tercih etmektedir.

ÜNİVERSİTELER: Kaliteli, Ekonomik Eğitim Fırsatı

Kaliteli Eğtim:

2010 yılında yapılan sıralamada dünyadaki en iyi üniversiteler arasında ilk 50’de 4 Avustralya üniversitesi mevcut.

Bu listedeki üniversiteler sırası ile şöyledir:

National Üniversitesi 17.sırada

Sydney Üniversitesi 37.sırada

Melbourne Üniversitesi 38.sırada

NSW Üniversitesi 46.sırada

Avustralya üniversitelerinde yaklaşık her yıl 100.000 uluslararası öğrenci eğitim görmektedir.

Dünya ile karşılaştırıldığında Avustralya’daki üniversitelerde akademik eğitim kalitesi ve araştırma yapma imkanlarında ulaşılan standartlar oldukça yüksektir. Avustralya üniversitelerinden alınan diplomaların YÖK de dahil olmak üzere dünya genelinde kabul görmesi her geçen yıl Avustralya’da eğitimi dünya genelinde daha popüler hale getirmiştir.

Bu üniversitelerde her yıl yaklaşık 250.000 uluslararası öğrenci eğitim görmektedir.

Üniversitelerde görevli olan Avustralyalı araştırmacılar 1989-1994 yılları arasında tüm dünyada yayınlanan bilimsel araştırmaların %2.5’una imza atmıştır. Ülke nüfusunun 21 milyon olduğu göz önüne alınırsa bu kayda değer bir başarıdır.

Avustralya tıp, kimya, fizik, edebiyat dallarında bir çok kez Nobel ödülüne layık görülmüştür.

Avustralya Hükümeti ile üniversiteler ve yüksek eğitim kurumlarının güçlü işbirliği neticesinde ve düzenleyici kurumların eğitim standartını belirlediği yasa ve yürütmeliklerin sıkı bir şekilde uygulanması neticesinde eğitimde bu yüksek kalite yakalanmıştır.

Avustralya’da 38’i devlet, 2’si özel toplam 40 üniversite faaliyetlerini sürdürmektedir.

Çeşitlilik

Avustralya’da faaliyetlerini sürdürmekte olan Üniversitelerde, günümüzün en yenilikçi eğitim dallarında lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim verilmesinin yanı sıra, geleceğin mesleği olabilecek popüler dallarda kariyerinizi sağlam temeller üzerine kurma imkanına sahip olabilirsiniz.

3 Yıllık Üniversite Eğitimi:

Üniversitelerde genelde sosyal bölümlerde (işletme, sanat, ekonomi, uluslararası ilişkiler, vb.) eğitim süresi 3 yıldır. Bu sürenin bitiminde önlisans diploması (Bachelor Degree) almaya hak kazanılır.

3 yılın üzerine 1 yıl daha eğitim sürdürüldüğünde Honors Degree (onur derecesi) sahibi olunur.

Genelde mühendislik bölümleri 4 yıllıktır.

Master okumak isteyen öğrenciler onur derecesini de bitirmiş olmalıdır.

Üniversitelerde öğrenim yılı genellikle Mart ayı başında başlar ve Kasım ayının sonuna kadar devam eder.

Bazı üniversitelerde 2 yerine 3 sömestr vardır bu sayede daha kısa sürede üniversiteyi bitirme imkanı elde edilebilmektedir.

Avustralya’da üniversitelerdeki bazı programlar yılın ortasında da (Temmuz ayında) öğrenci kabul etmektedir.

Türkiye’de Lise Eğitimi sonrası Avustralya’da Üniversiteye Devam Etmek:

Avustralya’da bir üniversitede okuyabilmek için lise not ortalamanıza önem verilmektedir.

Avustralya’da, Amerikan üniversitelerinde olduğu gibi SAT ve TOFEL sınavlarına girmeniz GEREKMEMEKTEDİR.

Sadece not ortalamanız ne kadar yüksek ise en iyi üniversitelerde eğitim görme şansınız o derecede artmaktadır.

Türkiye’de lise eğitimi gördükten sonra Avustralya’da üniversite eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin Avustralya’daki 12 yıla karşın Türkiye’de eğitim sürecinin 11 yıl olması nedeniyle, üniversiteye başlamadan önce başvurdukları üniversitede 1 yıl süren hazırlık yılını tamamlaması gerekmektedir.

Hazırlık yılı dünyanın her köşesinden ve çok farklı eğitim sistemlerinden gelen öğrencilerin Avustralya’daki üniversite öğrenimine rahat geçiş yapabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri sağlamaya yöneliktir. Bir çok üniversitenin uluslararası öğrenciler için sunduğu hazırlık yılı mevcuttur.

Hazırlık yılında, daha sonraki yıllarda okuyacağınız bölüme göre işletme veya fen gibi farklı dallarda eğitim görebilirsiniz.

Arzu eden lise mezunu öğrenciler, Avustralya’daki bazı üniversitelere hazırlık yılını atlayarak da başlayabilirler ancak bu durumda hem en iyi üniversitelere girme şansları azalır (IB ya da SAT’leri yok ise) hem de akademik olarak daha fazla zorlanırlar.

. Towntalk
remove_red_eye352

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur