Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

KANADA'DA 2.900 YILLIK EVCİL KİNOA TOHUMLARI BULUNDU

Hashtag

Kanada’daki arkeologlar, Latincesi “chenopodium berlandieri” olan kazayağı otunun kömürleşmiş tohumlarını keşfetti. Kazayağı otu, Kuzey Amerika’nın doğu kesimlerinde yer alan Ontario- Brandford’ daki Tutela Tepesi’nde yetişen kinoa bitkisinin bir türü. Bulunan antik kinoa tohumları, MÖ 930- 915 yıllarına tarihleniyor ve daha önce Kentucky’nin kuzeyinde hiç rastlanmamıştı.

Toronto Mississauga Üniversitesi, Antropoloji Bölümü’nden araştırmanın lideri Prof. Gary Crawford, bu çok eski tohumların Ontario’da keşfedilmesinin oldukça önemli olduğunu, daha önce burada keşfedilen en eski evcil bitki kalıntısının yaklaşık MS 500 yılına ait mısır kalıntıları olduğunu söylüyor.

“Günümüzde nesli tükenmiş olan kinoa bitkisinin bu türünü araştıran eski çalışmalar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arkansas, Illinois ve Kentucky gibi merkezi bölgelerinde gerçekleştirildi.”

Yaklaşık 140.000 adet kömürleşmiş tohum, birkaç taş alet, direk delikleri ve taş yığınları, 2010 yılında Tutela Tepeleri’nde bulunmuştu.

Araştırma ekibinden Dr. Ron Williamson, keşfedilen bulguların farklı soruları da beraberinde getirdiğini söylüyor.

“Tohumların buraya ticaret yoluyla getirilip getirilmediğini düşünmek zorundayız. Aynı zamanda tohumlar, bu bölgede de yetiştirilmiş olabilir.”

“Tüm bunlar, eyalette tarımın başladığını gösterebilir mi? Toprağın işlendiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığından bu olasılığın doğruluk payı olmadığını düşünüyoruz. Tohumların bölgede yetiştirilmesi söz konusu olsaydı civardaki diğer alanlarda da benzer tohumları bulabilmemiz gerekirdi. Ne var ki sadece belli bir alanda tohumlara ulaşabildik.”

. Towntalk
remove_red_eye241

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur