Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA LÜBECK'TE TÜRGEM DERNEĞİ VATANDAŞLARIN SORUNLARINA SAHİP ÇIKIYOR !

Hashtag

Profile image

ömer

Schleswig-Holstein

'Türgem olarak vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak istiyoruz.'

'Zafer Özpolat ile Pazar sohbetleri' röportaj serimizin konuğu Almanya'nın Lübeck kentinde başarılı çalışmalar yapan TÜRGEM derneği başkanı Remzi Uysal çalışmalarını anlattı.

Almanya’ya nasıl geldiniz. Gelmeden önce Türkiye’de ne iş yaptınız.

Kısacası sizi tanıyabilir miyiz?

1973 yılında Almanya’ya işçi olarak geldim. Almanya’ya işçi olarak gelmeden önce Bandırma’da Tekel memuru olarak görev yaptım. Daha önce köy öğretmenliği kendi köyümde de yaptım. Almanya’ya işçi olarak geldikten sonra beş yıl çalışıp , o günün yasalarına göre 60 ay Alman maliyesine vergi ödeyen bir yabancının bir meslek öğrenmesi bir eğitim görme şansı vardı. Bakım parası alınabiliyordu. Bende bundan faydalandım. Beş yıl çalıştıktan sonra Elektro teknik eğitimi 2.5 yıl gördüm. O zamanlar meslek öğrenimim için bakım parası 1.800 mark para veriyorlardı. O zamanın şartlarında iyi paraydı. Eşim çalışmıyordu ama geçimimizi yapabiliyorduk.Çalışma süresimce dört yıllık iktisat ve lisans öğrenimini de tamamladım

Almanya’ya gelmeden önce siyasetin içinde olan bir aileden geldiğim için Kemalist babanın oğlu olduğum için siyasi görüşüme yakın Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD)’yi buldum. Babam daha ben Türkiye’de iken willy brandt’ın hayranıydı, konuştuğunda duyuyordum. Partiye üye oldum. 35 yaşına kadar her parti üyesi otomatikman genç sosyalistler grubuna dahil olabiliyor. Genç sosyalist grup da aktif çalışmalar yaptım. Lübeck’de yabancılar politikasını bu şekilde başlatmış olduk. Daha önce yabancılar kelimesi hiç geçmemişti. 1976 yılından sonra oldu.

Bu arada Almancanız var mıydı?

Biraz gülünç olacak Almancam yeterli değildi. Yanımda Üniversite’den arkadaşları tercüman olarak götürüyordum. Hiç unutmam bir gün Eskişehirli bir arkadaşı götürdüm. Ama pazarlığımız şuydu toplantı esnasında yemek ve içeceklerini ben ödüyordum. Onlar bana tercümanlık yapıyorlardı. Bir defasında götürdüğüm arkadaş üç tane birayı arka arkaya içti. Bana tercümanlık yapamamıştı. Bunları da yaşadım. Parti içinde önemli isimleri tanımıştım. O tanıdığım kişiler benim yabancılar politikasını partiye taşımamda çok memnundular bana destek verdiler.

Bitirdiğiniz meslek eğitimi ile çalışabildiniz mi?

Ben okulu bitirince Lübeck’de çalışma şansım olmayabilir diye Bremen’e gitmeye karar verdim. Bremen’in o günler gençlik senatörü Henning scherf ile beni Bülent Ecevit tanıştırmıştı. Ona Lübeck’de çalışma şansımın olmadığını yazdım. Bremen’e gelmek istediğimi söyledim. Oda gel dedi. Bremen’e gitmeye hazırlanırken, Lübeck senatosunda Yabancılar ile ilgili çalışmamdan dolayı yabancılarla ilgili eğitim danışmanlığı teklifi aldım. Ben de kabul ettim. Genç sosyalistler grubunda çalışmam devam ederken bir sene sonra benim kadromu CDU partisi kaldırdı.

Çünkü genç sosyalistlerde olup ta bu görevde olmamı CDU partisi içine sindiremedi. Altı ay açıkta kaldım. Daha sonra lübeck meclisinde CDU partisinde üç kişi bağımsız bir grup kuruyor. CDU partisi dağılıyor. O bağımsız grubu kuran başkanı beni aradı. Senin kadronun kaldırılmasında bende etken oldum çünkü parti kararına uymak zorundaydım. ‘Biz şimdi partiden ayrıldık. Senin kadron yeniden kurulacaksa seni destekleriz ‘ dedi Arkadaşlar dilekçe hazırladılar belediye meclisinden geçirdiler kadrom geldi ve ben kesintisiz 30 yıl yabancılar ile ilgili eğitim danışmanlığından aynı kadromla çalıştım ve emekli oldum.

TÜRGEM Derneğini kaç yılında kurdunuz neden TÜRGEM derneği

kuruldu?

TÜRGEM derneği 1989 yılında kuruldu. TÜRGEM derneğinin kuruluşu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Çünkü Lübeck kentinde vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenen mücadele veren kuruluş ve dernek yoktu. Kahve dernekleri, kumarhane ve meyhane dernekleri vardı. Vatandaşlarımızın sosyal ve hukuki konularıyla ilgilenecek dernekler yoktu. TÜRGEM’i kurmadan önce 1984 yılı ortaların da bir çalışma grubu kurduk. Demokratik Sol Lübeck çalışma grubu diye.. O, çalışma grubunun içerisinde TÜRGEM’i kurduk.

Neden TÜRGEM adı?

Adı 19 Mayıs Türkiye Gençlik Halk Kültür Merkezidir. Kısaltılmış hali TÜRGEM’dir. Lübeck’de kurulmayan bir dernek kurduğumuz için çok eleştirilerde aldık. Yapılan eleştirilerde arkadaşlarıma yeni bir dernek olduğumuzu ,bizi istemeyen kendilerine rakip görenlerin olacağını belirterek yolumuza devam etmemizi söyledim. Bir iki sene sonra herkes bize alışacak dedim. Aynen de öyle oldu.

Derneğinizin kuruluş felsefesi nedir? Neyi amaçlıyorsunuz?

Kuruluş felsefemizin amacı Ana dilde eğitim, Türkçe’nin resmi dil olarak okullarda okutulması ,Türk öğretmenlerimizin Alman kadrosun da okullar da görevlendirilmesi Türkçe derslerinin öğleden önce müfredata girmesidir.

Dernek olarak ikinci amacımız yerel seçimlerde oy hakkının verilmesi çünkü o zamanda bazı ülkelerde beş yıl ikamet eden yabancının oy hakkına sahip olduğunu biliyorduk. İsveç, Hollanda Danimarka’da yaşayan bazı arkadaşlarımızla iletişim içindeydik. Onlardan esinlenerek yerel seçimlerde oy hakkının verilmesini kuruluş amaçlarımızda yer verdik. Diğer bir amaçlarımız arasında Çifte vatandaşlık bunlar çalışma amaçlarımızın olmazsa olmazları arasındadır.

https://www.gazetehamburg.com/haber/-turgem-olarak-vatandaslarimizin-sorunlarina-sahip-cikmak-istiyoruz--/

. Towntalk
remove_red_eye487

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur