Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA'DA ERASMUS - BİR VETERİNER HEKİM GÖZÜ İLE ALMANYA'DA STAJ

Hashtag

Değerli ' Yolda bi blog ' ekibinin kaleme almış olduğu röportaj'ı sizlere ulaştırmanın sevinci içerisindeyiz. 🍀

Keyifli okumalar. 🎈

Blog yazmak ne güzel şey, bu sayede ne güzel insanlar tanıyorsunuz! Bazen de tanıdığınız güzel insanları paylaşmak istiyorsunuz.

Bu sene ne çok şey öğrendik; gerçekten öğrenen bir blog olduk. Yeni bir şey sadece kitaplardan öğrenilmiyormuş,hatta en önemlileri deneyerek, deneyimleyerek öğreniliyormuş.

Ve bazen de güzel şeyler deneyimleyen arkadaşlarınızdan çok şeyler öğreniyormuşsunuz!

Bugün Münih’te Oktoberfest var ve Saarland’da bir at kliniğinde staj yapan veteriner hekim arkadaşımız Nuray bizi ziyarete geldi. Biz de fırsat bu fırsat deyip, Nuray’la ‘Almanya’da Staj Yapmak’ üzerine bir röportaj yaptık! Biz staj diyoruz, Nuray ‘köyden indim şehire’ diyor!

Lafı fazla uzatmadan sözü Nuray’a bırakıyoruz.

Merhaba Nuray, bize biraz anlatır mısın neler yapıyorsun, nerede okudun ve staja nasıl karar verdin?

Merhaba! ? Ben Nuray, Uludağ Üniversitesi’nde veteriner hekimliği okudum. Bu sene mezun oldum ve iş hayatına geçmeden önce daha çok deneyim kazanmak için ve biraz da gezme bahanesiyle staj yapmaya karar verdim. Seneler önce Erasmus sınavına girip geçmiştim ve Erasmus stajı yapmak için not ortalamam da yetiyordu. Staj’dan kabulu aldıktan sonra Uludağ Üniversite’sinin sayfasından Erasmus Staj Formu’nu doldurdum. Kısa süre sonra dönüş yaptılar ve okulun Erasmus ofisine gelip işlemleri tamamlamı istediler. Böylece stajın ‘bürokratik’ kısmın da hallolmuş oldu.

Atlar en çok sevdiğim hayvanlar ve sadece atlarla çalışmak istiyorum. Sığırlarla çalışmak isteseydim Amerika’ya gitme şansım vardı. Böyle bir teklif aldım ama bana açıkçası ‘mantık evliliği yapmak’ gibi geldi. Sadece Amerika’ya gidebilmek için, sevmediğim bir şeyi yapmak istemedim. Onun yerine sevdiğim hayvanlar için herhangi bir ülkede staj yapmak çok daha makul geldi.

Türkiye’de at hekimliğine çok cinsiyetçi bir yaklaşım var. Bunun üstünden gelmeye çalışan birçok öğrenci ve öğretim üyesi de var. Ben de kendi ideallerim doğrultusunda hareket istiyorum ve atlarla çalışmak için elimden geleni yapacağım.

Şu an nerede staj yapıyorsun ve görevlerin nedir?

Almanya’nın Saarland eyaletinde bir at kliniğinde staj yapıyorum. Burada sorumlu hekime yardımcı oluyorum, operasyonlarda onu asiste ediyorum, rutin muayene ve ilaç uygulamaları yapıyorum. Yani bir veteriner hekimin yapması gereken her şeyi yapıyorum ? Acil durumlarda biraz heyecan yapıyorum ve normalde Almanca bilmememe rağmen o anlarda Almanca konuşulanları anlayıp, yerine getiriyorum. Bu benim için çok büyük bir deneyim oldu.

Bu stajı nereden buldun ve staj aramak için hangi siteleri kullandın?

Bu stajı bir hocamın yardımı sayesinde buldum. Ama bundan önce bayağı araştırdım. Genelde üniversite kliniklerini buluyorum ve sorumlu hekimlere mail atıyorum. Ya da basitçe internete “internship/externship in horse clinic” yazıyorum. Üniversitenin kendi sitelerine de baktım. Bir de Facebook üzerinden ‘Avrupa’da Gençlik Değişimi’ sayfalarında gitmek istediğim ülkelerden insanlara mesaj attım. Yerlilere sorunca daha kolay oluyor staj yeri bulması. ?

Almanya’da staj bulmak için en geçerli sitelerden birisi de ‘meinpraktikum.de’. Çoğu öğrenci o siteye de bakıyor.

Mülakat sürecin nasıldı?

Sözlü mülakatım hiç olmadı mail aracılığıyla haberleştik. Kliniğin mail adresini üniversitedeki hocamdan almıştım ve onu referans göstererek iletişime geçtim.

Şunu söylemeliyim ki çok kolay bir süreç değildi. Mailleşmeye başladığımızda kısaca kendimden bahsettim; nerede okuyorum, nelerle ilgileniyorum, neler yapabileceğim hepsini yazdım. Almanlar biraz soğuk insanlar ve kolay ikna olmuyorlar. Beni staja kabul ettiler ama tarih konusunda anlaşmazlığa düştük. Onların stajyer istediği tarihte ben uygun değildim, benim istediğim tarihte de onlar uygun değildi. Onlara uygun boş zamanı bulmak zor oldu ama pes etmedim. Yine üniversitedeki hocam araya girdi ve sonunda ikna oldular. İlk iki haftamda klinikte 4 stajyerdik. Sonra onlar gitti ve ben tek stajyer olarak kaldım. Hiç birşey imkansız değil. ☺

Vize ve ev bulma sürecin nasıldı?

Ev için kliniğe mail attım ama konaklamadan sorumlu olmadıklarını söylediler ve birkaç pansiyon (!) linki attılar. Hepsi Almancaydı ne yazık ki pek bir şey anlamamıştım. Bir de fiyatları çok yüksekti.

Staj yapacağım kliniğin Facebook sayfasını beğenmiştim. Orada aynı sayfayı beğenenler arasında, 2 sene önce Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus yaptığım okuldan bir sınıf arkadaşımın da sayfayı beğendiğini gördüm. Ona mesaj atıp ‘sen hayırdır’ dedim!? Dedim ki ‘sen sayfayı beğenmişsin!?’ Ben bu klinikte staj yapacağım, sen bunlarla ilgili bir şey mi biliyorsun diye sordum. Tesadüfen o da iki sene önce aynı klinikte staj yapmış! Kalacak yer nasıl ayarladın diye sordum ve bana 2 sene önce aynı klinikte staj yaparken yanında kaldığı kadının adresini verdi. Hatta kadının adresini verirken de ‘kadın İngilizce konuşamıyor ama Google Translate’den çevire çevire halledersin dedi’. Bu aşamada da Almanya’da yaşayan ‘gurbetçi’ arkadaşlarım yardım etti ve benim için kadına Almanca mail attılar. El birliğiyle hallettik!

Vize sürecim çok kolay oldu. Stajdan kabul belgem, kalacak yerim, Erasmus burs belgem ve tüm evraklarım hazırdı. Belgelerimi hazırladıktan sonra randevu aldım. Randevu saatinde işlemlerim 10 dakika bile sürmedi. 10 gün içerisinde de vizem çıktı. Vize kısmı beni hiç üzmedi.

Daha önce yurtdışı tecrüben var mıydı?

Daha önce Avrupa Birliği’nin Ücretsiz Gençlik Değişim projeleriyle Litvanya, Letonya, Moldova, Makedonya ve Arnavutluk’a gitmiştim. İki dönem de Çek Cumhuriyeti Brno’da Erasmus yaptım. Bir de gene yurtdışında iki ayrı staj yaptım.

Yurtdışındaki ilk stajım Romanya’da Cluj Napoca Üniversitesi At Kliniği’ndeydi ve süresi 1 aydı. İkinci stajım da Belçika’daki ‘Vahşi Yaşam Kurtarma Merkezi Natuurhulpcentrum Obglabbeek’deydi. Bu stajım da 3 hafta sürmüştü. Bu bahsettiğim iki staj Erasmus stajı değildi ve yine internetten araştırarak bulmuştum. Romanya oldukça ucuz bir ülkeydi vizemi bir günde almıştım. Belçika’da da gönüllü çalıştığım için konaklamaya para vermemiştim. Bu şekilde oldukça ucuza gelmişti. ?

Dil konusunda veya başka bir konuda zorluk çektin mi?

Dil konusunda sürekli çekiyorum çünkü bulunduğum yer küçük bir yer ve İngilizce konuşmuyor pek insanlar. İletişim problemimiz oluyor. Yine de bu sayede birazcık Almanca öğrendim (en azından derdimi anlatacak kadar) ?.

Bir de ben çoğu ülkede bugüne kadar hem tek hem de arkadaşlarımla gezdim fakat açıkçası ilk defa Almanya’da kendi başıma dışarı çıkmaya korkuyorum. Geçen ay Saarland’da Fransa sınırında bir dönercide adamın biri gelip numaramı istedi ve ısrar etti, bir türlü gitmek bilmedi. Epey korktum. ? Yine de bunun nadir olan bir şey olduğunun farkındayım ve belki de sadece benim bulunduğum bölge böyledir.

Stajının süresi ne kadar ve uzatma imkanın var mı?

Stajımın süresi 2 ay. Stajı sadece, kendi imkanlarımla yani stajdan hiç para kazanmadan staj yapmayı kabul edersem uzatabilirim. Çünkü Erasmus’tan 12 ay hibe alma hakkım vardı ve ben 10 ayını Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus yaparken kullandım. Yani ‘tamamen duygusal’ sebeplerden ötürü uzatamayacağım 🙂

En çok merak edilen konuya gelelim. Stajdan para kazanıyor musun ve masrafların nasıl? Konaklama, yeme-içme, günlük yaşam masrafların nasıl?

Staj yaptığım klinik para vermiyor fakat Erasmus’tan hibe alıyorum. Erasmus komisyonu Almanya için aylık 500 euro hibe veriyor. Paranın tamamının %80 ini staja gelmeden önce toplu bir şekilde veriyorlar, yani staja gelmeden önce toplamda 800 Euro aldım. Stajımı tamamlayıp döndüğümde de %20 sini, yani 200 Euro daha alacağım. Dürüst olmak gerekirse Almanya’da bu para masrafları karşılamaya yetmiyor.

Kaldığım oda için aylık 350 Euro veriyorum ve bu benim kaldığım standartlarda bir oda için oldukça uygun bir fiyat. Almanya konaklama açısından maalesef biraz pahalı bir ülke.

Yeme içme için ucuz marketleri( Lidl, Aldi) veya Türk marketlerini tercih ediyorum. Dışarıda pek yemiyorum. Saarland’a gelirken yol parası için yaklaşık 1300 TL harcadım ancak biletimi önceden almamıştım. Stajını önceden planlayanlar daha uyguna uçak bileti bulabilir. Onun haricinde buraya gelirken yanıma 2000 TL almıştım ama tükendi. Ailemdem 2000 TL daha istemem gerekti. Kısacası boş zamanlarınızda gezmek de istiyorsanız, 2 ay için yaklaşık 4000 TL ekstra bütçe gerekli oluyor yol parası hariç. Umarım euro düşer. 🙁

Staj yaparken gezme imkanın var mı?

Haftasonları çalışmıyorum ve elimden geldiğince geziyorum. Bir de ben zaten mezun olduğum için hafta içi de gezmeme izin veriyorlar bazen. Hiçbir şey için mecbur olmamak çok güzel bu yüzden mezun olduğum sene tercih ettim Erasmus stajını?Şu ana kadar stajlarım sırasında Hollanda, İspanya, Belçika, Romanya ve Almanya’yı gezdim. Gezerken blabla car, Flixbus, Ryanair, Wizz Air gibi ucuz yöntemleri tercih ediyorum.

Başka ülkelerden gelmiş öğrenciler var mı?

Macaristan ve Fransa’dan gelen stajyerler de vardı. Ve bir de Almanya’dan olanlar var. Ancak tek seferde fazla öğrenci almıyorlar daha etkili eğitim için. Şu an bir Alman stajyer var, bir de ben varım.

Almanya’yı staj yapmak için önerir misin?

Kesinlikle öneririm. Eğitim, disiplin konusunda çok iyiler. Ve Almanya gerçekten güzel bir ülke. Gezilecek çok şehri var ? Sadece biraz para biriktirmek lazım ?

Takipçilerimize söylemek istediğin ve bizim unuttuğumuz bir şey var mı?

Benim önerim, kesinlikle A1 A2 de olsa Almanca öğrenip öyle gelmeleri. Evet staj yaptığınız yerde mutlaka insanların %90’ı İngilizce konuşabiliyor olacaklar, ama acil durumlarda ya da stresli oldukları zamanlarda konuşamıyorlar. Bunu bana daha önce söylemişlerdi, şimdi onları daha iyi anlıyorum ? Ben de burda Almanca grammer kitabı aldım kendim öğreniyorum! ?

Kaynak: https://www.yoldabiblog.com/bir-veterinerin-gozunden-almanyada-staj-at-var-dediler-geldik/

. Towntalk
remove_red_eye341

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur