Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

BERLİN HALKI ÖDENEBİLİR KİRALAR İÇİN SOKAKLARA ÇIKTI !!!

Hashtag

Berlin’de on binlerce insan ödenebilir seviyede kiralar için sokaklara çıktı ve bu doğrultuda kamulaştırılma talebi de gündeme getiriliyor. Peki çözüm bu mu?

Geçtiğimiz yıllarda büyük kentlerdeki konut kiraları giderek yükseldi. Örneğin 2018 itibariyle Münih’de ortalama kira metrekare başına 17,57 avroyken Frankfurt’ta 13,90 avro ve Stuttgart’taysa 13,48 avro seviyesine ulaşmıştı. Berlin görece daha düşük bir seviyede olsa da burada metrekare başına ortalama kira aidat hariç 11,80 avro seviyesinde. Ortalama gelir düzeyine sahip kişiler ve özellikle de aileler bu kiraları neredeyse karşılayamaz hale geldi. Almanya’da aileler gelirlerinin yüzde 35’inden fazlasını konut ve buna bağlı giderler için harcıyor.

Kiralardaki artışın sebebi ne?

İş ve yaşam kalitesi dolayısıyla giderek daha çok insan büyük şehirlere taşınıyor. Kent yönetimleriyse bu gidişata geç cevap verdi ve hayata geçirilen yeni konut inşa programlarıyla çözüm üretmeye çalışıyorlar. Buna ek olarak Almanya’da iklim korumaya yönelik şartlar gibi yeni yükümlülükler dolayısıyla konut inşa standartlarının yükselmesinin ve ev sahiplerinin kar beklentisinin de etkisi var. Tüm bu koşullar kiraların artmasına sebep oluyor.

Neden kamulaştırma talep ediliyor?

Önemli sayıda konut Vonovia ya da Deutsches Wohnen gibi halka açılmış büyük şirketlerin elinde bulunuyor. Bu şirketlerin önceliği kooperatiflerin ya da belediyeye ait konut inşa kurumlarının aksine kar elde etmek.

Konuya ilişkin görüşler neler?

SPD’nin gençlik kolları (Jusos) başkanı Kevin Kühnert, “herkesin en fazla kendi yaşadığı eve sahip olması” gerektiği düşüncesini dile getirdi ve geniş bir tartışma başlattı. Birlik 90/Yeşiller partisi eşbaşkanı Robert Habeck kamulaştırmanın prensip olarak mümkün olabileceğini dile getiriyor. anayasanın buna olanak tanıdığını dile getiren Habeck örneğin otoyol inşasında bunun uygulandığına işaret ediyor. 400.000’e yakın konutla Almanya’nın en büyük özel ev sahibi konumundaki Vonovia’nın yönetim kurulu başkanı Rolf Buch ise kamulaştırmanın çok büyük masraflar doğuracağına dikkat çekiyor ve bir strateji değişikliğine gideceklerini açıklıyor: Buna göre şirket mevcut konutlarda tadilata gitmek yerine daha çok yeni konut inşa edecek.

Peki çözüm ne?

Kamulaştırma devlet için yüksek mali yük demek ve konut kiralarının düşmesini sağlamakta yetersiz kalabilir. Dolayısıyla uzun vadede tek çözüm daha çok konut inşa edilmesi. Bunun için kullanılmayan arsaların imara açılması, kent içindeki mevcut semt ve konutlarda ek yapılaşmaya gidilmesi ve bürokratik engellerin azaltılması gerekiyor.

https://www.deutschland.de/tr/topic/kultur/artan-kiralar-kamulastirma-yanlilari-ve-karsitlari

. Towntalk
remove_red_eye409

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur