Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA'DA ÇALIŞMAK & TÜRKİYE'DE ÇALIŞMAK !

Hashtag

Almanya ile Türkiye'de çalışma farklılıklarını sizler için paylaşacağız. 👀

Sevgili Fatma Ölçülü'nün değerlendirmeleri ile Almanya ve Türkiye çalışma bakımından farklılıklar !! 💁‍♀️

2010 yılından beri çalışma hayatının içindeyim; ilk 5 yıldan fazlası İstanbul'da iki farklı şirkette çalıştım ve 2016 Şubat'tan itibaren Münih'te çalışmaya başladım. Almanya'da iş hayatı nasıl, gittin memnun musun, Almanya'da neler iyi, Türkiye'de neleri özlüyorsun gibi çevreden sorular geliyor; o yüzden Almanya'da çalışmak ve Türkiye'de çalışmak arasındaki bana göre temel farkları ve hangisinde neleri daha iyi bulduğumu bu yazıda toparlamaya çalıştım.

Türkiye veya Almany'daki şirketleri tek tek gezip incelemişliğim yoktur, dediğim gibi yalnızca kendi gördüklerim ve bildiiklerimi kendi fikirlerimi katarak yazdım. Önce Almanya'nın daha iyi olduğunu düşündüğüm konularla başşlıyorum.

* YILLIK İZİN

Benim gibi gezmeyi seven ve Türkiye'deki yıllık izinlerin aşırı az olduğunu düşünenler için Almanya'da çalışmanın en iyi yanı yıllık izin konusu oluyor. Kednimden kıyaslarsam; Türkiye'de ilk yıllık izin yoktu, yıl dolduğunda 14 gün hak ediyordum. Sonra diyelim ki yılı doldurmadan 11 ay sonra işten çıktım, haydi güle güle 🤷‍♀️🙆‍♀️

Halbuki yılın bitmesini beklemeden o sürede izin hak etmiş olmam lazımdı. İkinci şirketim 'aylık kazanım' mantığıyla bu konuda daha iyiydi ama sonuçta sadece 14 gün olması acı gerçeği aynı. Şirkette 5 yılı doldurunca izin hakkı 21 ve 10 yılı doldurunca 26 güne çıkıyordu ama aynı şirkette bu kadar kalabilen kaç kişi oluyor emin değilim.

Birde 'cumartesi günlerinin sayılması' kafası var ki çalışana yapılan en büyük haksızlık bence. Bir hafta izin alıyorsunuz, çalışıp para kazanırken 5 gündü ama izin harcarken 6 gün gitti, matematiğin şirinlikleri işte.

Resmi tatillere bakarsak yılda 15 gün civarı var, fena görünmüyor. Ama hafta sonuna gelip kaynayanlar sebebiyle 10 tatil gününü bile bulamıyoruz. Toplamda en iyi ihtimalle 14 + 10=24 günümüz oldu.

Şimdi Almanya'ya bakalım. Yıllık izinler şirket bazında değişmekle birlikte genelde 25- 30 gün arasında oluyor, benim şu anki şirketimde 27 gün. Aylık kazanım mantığıyla girdiğiniz andan itibaren izin hak ediyorsunuz. Cumartesilerin sayılması saçmalığı ise yok.

Almanya'nın tamamındaki resmi tatillere ek olarak, bölge - eyalet bazında tatiller de olabiliyor. Münih'in bulunduğu Bavyera eyaleti bu konuda şanslı yerlerden ve hepsini toplayınca 13 - 14 gün civarı resmi tatil var. Ayrıca; bizdeki gibi 'tatil 23 nisan, artık şansına hangi güne denk gelirse' yerine Haziran'ın ikinci perşembesi gibi her durumda çalışma gününe denk gelip kaynama ihtimallerinin olmadığı tatiller fazlaca bulunuyor.1 Ocak, 1 Mayıs gibi günü kesin olup hafta hafta sonuna denk gelenler elbette var, ama mesela paskalya tatili her zaman cuma ve takip eden pazartesi. Sanki birisi özellikle 4 günlük tatil yaptıralım demiş gibi 😊🤗

Tek kötü olan , Kurban Bayramı gibi tamamı hafta içine geldiğinde 9 günlük tatil şeklinde ortalığı şenlendiren blok halinde tatillerin Almanya'da olmaması.

Sonuç olarak baktığınızda, Almanya'nın yıllık iznin Türkiye'dekinin iki katı civarında olmasının yanı sıra daha fazla resmi tatil günü bulunuyor.

. Towntalk
remove_red_eye212

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur