Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

İKAMETGAHI TÜRKİYE'DE OLANLAR DİKKAT ❗

Hashtag

Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenceye sahip olamayan kişilere sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) yapılıyor. Zorunlu olan GSS’ye 18 yaşını geçen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılıyor. Hastane, yoğun bakım gibi hizmetlerden bu sigorta dahilinde yararlanabiliyor. 18 yaşından büyük olanlar, çalışmıyorsa veya sigortalı değilse belli bir ücret karşılığında bu hizmetten yararlanabiliyor. 2012 yılından itibaren zorunlu olan GSS’ye Türkiye’de hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar sisteme mecburen katılmak zorunda kalıyor. Zorunlu olarak yapılan GSS uygulaması, maalesef yurt dışında yaşayan Türkleri de etkiliyor.

İkametgahı Türkiye’de olan gurbetçilere hacz gelebilir

Yurt dışında yaşayan ama ikametgahı hala Türkiye’de bulunan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan gurbetçiler zorunlu olarak GSS’ye katılıyor. Ve uygulamadan haberi olmayan vatandaşların borçları birikerek katlanıyor. Zamanla biriken ve ödenmeyen borçlar hacze kadar gidebiliyor.

Neler yapılmalı

İstemeden de olsa GSS’ye katılan gurbetçiler çözüm olarak şunları yaptırması gerekiyor: Türkiye’de ikametgâhı bulunan yerdeki kaymakamlıklara gidip aile gelir testi yapıp ve ona göre her ay belirlenen miktarda ödeme yapılması. Veya maddi durumunun olmadığı anlaşılıp yeşil kart gibi bedava sağlık hizmetinden yararlanması. GSS’den yararlanmak istemeyen vatandaşlarda şunu da yaptırabilirler. Gurbetçiler yurt dışında çalıştıklarını, orada oturduklarını kanıtladıkları zaman Türkiye’de biriken GSS borçlarını sildirebiliyorlar. Ayrıca daha sonra da tekrar borç işlenmemesi için ikametgahlarını Türkiye’den aldırmaları gerekiyor. Bu iki yolu da denemeyen vatandaşlara her ay 276 lira ceza geliyor. Çünkü aile gelir tespitini yaptırmadıkları için en üst seviyede ödeme kesiliyor. Vatandaşların borcu olup olmadığını e-Devlet üzerinden öğrenebilirler.

. Towntalk
remove_red_eye902

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur