Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

YURT DIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİLİKTE KAOS !

Hashtag

Yurtdışında yaşayan Türklerin ağırlıklı olarak Ülkemize gelip sosyal sigortalar kurumu üzerinden emekli olabilmek için 08.05.2008 yılından sonra kısa bır süre sigortalılık koşulu aranmaktaydı. Bu durum 28 Kasım 2013 yılı ve 39.genelge ile desteklenmekte .

Yaşadığı ülkede sigorta pirimi ödeniyor olsa dahi ülkemizde ayni an da sigortalı olma yolunda kolaylık sağlanmıştı. Şimdi ise bu durumun yasal sigortalılık olmadığı gerekçesi ile hakların iptali yönünde çalışmalar başlatıldı. Bilindiği üzere yurtdışı borçlanma işlemleri,1 Ağustos 2019 yılından sonra bağkur üzerinden yapılmaya başlandı. Günlük 38.38 TL olarak tespit edilmişti.Bu durumda ödenecek prim bedeli neredeyse iki katına çıkmış olmasına rağmen bağkur üzerinden emeklilik gerçekleşeceği için alınacak emekli maaşı sosyal sigortalar kurumuna oranla yarı yarıya az olacak.

Burada ki gerekçe Ülkemizde sigortalı olduğu günler içerisinde,her gün düzenli olarak işe gidip, geldiği birebir ya da çapraz sorguyla kanıtlamaya çalışılıp eğer usulsüz olduğuna kanaat getirilirse,işlemin iptaline ve geriye dönük 10 yıl ödemelerin usulsüz olduğuna,gecikme zammı ve faiz ile birlikte emekli olandan tahsil edileceğine, ayrıca yurtdışı borçlanmasının otomatikmen bağkura geçmesine ve tekrar hesaplanarak yetersiz bakiye olması durumunda aradaki fark ödenerek tekrar bağkur koşulları üzerinden emeklilik hakkına sahip olunacaktır.

1 Ağustos 2019 yılından önce müracaat edenlerin e-Devlet üzerinden durumlarını sorgulamaları kendi lehlerine olacaktır.

METİN DOĞAN.

KAYNAK: https://www.silayolu.com/

. Towntalk
remove_red_eye653

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur