Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

Brexit sonrası Ankara Anlaşması ne olacak? Bitecek mi?

Hashtag

Brexit sonrası Ankara Anlaşması ne olacak?

İngiltere'de seçimler gerçekleşti. Sonuç olarak da Brexit'i istemeyen, Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti (Consevvative Party) tek başına iktidarın sahibi oldu. Bu ne anlama geliyor. İngiltere, Avrupa Birliği'nden çıkıyor.

Öncelikle Ankara Anlaşması ve Brexit'in tanımlamalarını yapalım. Ankara Anlaşması, 1967 yılında Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 1963 yılında imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma ile Türklere anlaşmaya taraf olan ülkelerde yerleşebilme, iş kurabilme hakkı tanınmıştır. Kısacası Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar ekonomik ilişkileri aralıksız ve dengeli olarak güçlendirmeyi teşvik etmektir.

Bu süreç devam ederken, İngiltere ise Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almıştır. Br-Exit olarak adlandırılan bu süreç ise oldukça sancılı geçti. Son olarak, iktidardaki Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, erken seçime giderek, büyük bir galibiyet aldı ve Brexit'in önündeki engeli kaldırdı.

Brexit'in istenmesinde birkaç gerekçe bulunuyor. Bunlardan ilki her hafta Avrupa Birliği için ödenen 370milyon Pound en büyük sebeplerden biri. Bir diğer sebep ise Avrupa'dan gelen yoğun göç. İşsizliği artırmış durumda. Zira herhangi bir şartı olmadan, herhangi bir Avrupa vatandaşı, elini kolunu sallayarak burada çalışma şansına sahip. Bize tanınan GİRİŞİMCİLİK hakkı gibi değil. Aksine eğitimi dahi olmasa, gelip burada garsonluk, komilik yapan kişilerin yaratmış olduğu kalabalık, ister istemez ülkenin ekonimisini de ayrıca zorluyor.

Tabii ki bu durumda halkın bir kısmı da Avrupa Birliğini kendi ekonomik koşulları için tehdit olarak görüyorlar. Peki bu noktada, biz Türkleri nasıl bir süreç bekliyor? Bundan sonra vereceğim bilgileri tamamen internet ortamından ve bazı danışmanlarla konuşarak elde ettim. Henüz kimse tam olarak ne olacağını bilmediği için birçok bilgi karmaşası bulunuyor. Bu sebeple, söyleyeceklerimin %100 doğru olduğunu düşünmeyin. Sadece genel kanıyı yansıtıyor.

Türkler için Avrupa Birliği ülkelerinden pek farklı bir durum söz konusu değil aslında. Ankara Anlaşması ile burada yaşamaya hak kazananların hakları devam edecek. Koşulları sağladığı sürece de verilen haklar doğrultusunda burada yaşayabilecekler. Ancak, yeni gelmek isteyenler için bu yol kapanıyor gibi görünüyor. Peki en son ne zaman başvuru yapılabilir? Boris Johnson'ın Brexit için belirlediği tarih 31 Ocak. Bu tarihte anlaşmasız olarak çıkmayı hedefliyorlar. Eğer gerçekleşirse, bu tarihten itibaren yeni başvuru alınamayacak. Ancak anlaşmalı çıkmak isterse -ki tavsiyeler de bu yönde- o zaman önümüzdeki süreç biraz daha uzayabilir. Yine de çok ümitlenmemek lazım.

Çıkışın ardından ne olacağına dair de farklı görüşler bulunuyor. İlki az önce belirttiğim gibi bundan sonra yeni başvuru alınmayacağı. Diğeri ise koşulların biraz daha ağırlaştırılıp

Minimum sermaye şartı

İngilizce dil sınavı

belirli bir eğitim ve iş tercübesi sahibi olma

gibi farklı ve daha zorlayıcı koşulların getirilecek olması.

Hangisi yol olursa olsun, sonuçta Ankara Anlaşması bitiyor olarak düşünebiliriz. Bu sebeple böyle bir planınız varsa, gecikmemekte fayda var.

Bu konuda aklınıza takılan noktalar olursa lütfen aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşın.

Twitter'da https://twitter.com/merlinmurat ve Instagram'da da https://instagram.com/merlinmurat adresinden takip edebilirsiniz.

. Towntalk
remove_red_eye258

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur