Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

HOLLANDA HAKKINDA İLGİNÇ EKŞİ SÖZLÜK YORUMLARI

Hashtag

Aşağıdaki yorumlar ekşisözlük'ten farklı kullanıcılar tarafından yapılan yorumlardan alıntılanmıştır :)

a1: Milli takimina portakal rengi anlamına gelen oranje denir. Bu isim kraliyet ailesinin soyadıdır.

a2: Vakt-i zamanında Avusturya imparatorluğu tarafından yönetilen, Avusturya ile Macaristan birleştikleri zaman halen bu imparatorlugun egemenliğinde olan, 16. yy'a yaklaşıldığı sıralarda ise kendi kendini yonetmeye baslayan ulke.

Kanuni Sultan Suleyman sağolsun, bu memlekete lale ihracında bulunmuş, böylelikle Hollanda'ya laleler Osmanlı'dan gelmiş ve dünyanin herhalde ilk bull marketlerinden birini olusturup iş dünyasında ve ekonomide tulipmania diye adlandırılan olaya tanık olmuştur.

a3: Eurodan önce parası florin olan ülke.

a4: Almanya ve Belcika'nın aksine ne olursa olsun* patriotlari Tükiye'den çekmeyeceklerini açıklayan ülke*.

a5: "sağa sola dikkat ederek yürüdük. sokakta birinden en yakın süper marketin nerede olduğunu öğrendim. neyse pek uzak değildi. hollanda bu özelliğiyle ünlüdür zaten. şehirler, semtler, anılar, her şey diğer ülkelere oranla daha yakınınızdadır daima."

a6: Lalecilik endüstrisini türklerden aldıklarını kabul edip saklamayan ve hatta vefa gösterme için yetiştirdikleri siyah laleye Atatürk lalesi adını veren ülke.

a7: Coffeshopları ve smart shoplarının dışında...

temmuzda montla gezdiğiniz, havanın 22 gibi karardığı, kocaman bulutlarıyla gökyüzünü izlemenin pek bir zevkli olduğu, muhteşem tren ağına sahip, bünyesinde tek yokuş barındırmayan, arabaların sizi metrelerce önceden görüp durmasıyla dumura uğradığınız buyrun siz geçin dediğinizde burası yaya geçidi geçsenize diye azar işittiğiniz, saat 17.00 itibari ile her yerin kapandığı bir saat sonrasında en kalabalık sokakların bile bomboş hale geldiği, her yerde türklerin karşınıza çıktığı chocomel adlı içeceğin her markette bulunduğu munchies cenneti. güzel memleket.

a8: Muhteşem tren ağının bu aralar sefilleri oynadığı, sağlık sisteminin rezalet oldugu, issizliğin arttığı, pahalilikta ve ırkçılıkta son yıllarda rekore giden ülkedir.

a9: 40 yıl öncesinden ele alırsak; ekmeğin patatesten yapıldığı, örnegin patlıcan ve diger sebzelerin olmadığı evlerinde doğru dürüst banyo olmayan bir ülkeydi. Adamlar hirs yapıp çalışmış şimdi zengin ülkeler arasinda bence değmez valla 30 yil sonra sular altinda kalacak bir ülke için.

a10: Gürbüz gençler politikası uyarınca okul çağındaki çocuklara hormonlu besin verdiği iddia edilen ülke.Bu uygulama 90'lı yıllara kadar sürmüş sonrasında tepkiler üzerine kaldırılmış.

a11: En son bir Türk okulunun kundaklandığı, camilere yakılmaya çalışıldığı, ırkçılığa ülke olarak bir türlü son veremeyen ülke. Halbuki ırkçılık yüzünden neler çektiler...

a12: Özellikle kapı komşusu disiplin yuvası almanya ile karşılaştırıldığı vakit serbestliğin dozunu bazı konularda biraz fazla kaçırmış, tozutmuş ülke. sözgelimi trafikte giderken meydana gelen bir kazanın ardından polisi aradığınızda hasar az yani kaza ciddi boyutlarda değilse polis amca teşrif etmemekte, sizi gurbet ellerde .. gibi ortada bırakmaktadır.

a13:ilk başta gıpta ettiğim yılbaşı heyecanının şuursuzluk olduğunu düşünmeye başladığım ülke. 48 saattir aralıksız havai fişek atılıyor gece gündüz. neredeyse sokaktaki her hane kolilerce fişek attı. saat şu saat olmuş hala devam ediyor patlamalar. hoş beş izledik bir süre ama bitmedi, bitmiyor. yavaş yavaş kendimi afganistan da savaşın ortasında falan hissetmeye başladım. çift taraflı arabaların park halinde olduğu daracık bir yolda, deli gibi poyraz varken, arka arkaya atılan fişeklerden bir iki tanesi patlayınca ortalığı alev götürdü.

a14: En güzel peynirlerin üretildiği ülke.Bu ülkede peynir yemeden "peynir yedim" demeyin.

a15: Ciddi sorunlarının olmaması nedeniyle çok garip siyasi tartışmaların yaşandığı ülke. öyle ki, 2017 yılında en popüler siyasi polemik konusu kadınların toplum içindeyken tuvaletlerini yapmalarına para cezası verilip verilemeyeceği ve şehir merkezindeki kadın tuvaletlerinin sayısının neden erkek tuvaletlerinden daha az olduğu.

a16: Bu ülkedeki atm'ler saat 23.00'dan 07.00'a kadar kapatılacak. nedeni güvenlik. son dönemlerde hırsızlar tarafından çok fazla sayıda atm patlatıldı. ülke bankalar birliği bu sorunun üstesinden gelmek için atm'leri belirli saatler arasında kapatma kararı aldı ki gece paraya ihtiyaç duyacaklar için kötü her geçen gün daha güçlü patlatıcı kullanılması nedeniyle can ve mal güvenliği endişesi yaşayan semt sakinleri için güzel bir haber. kapalı atm'leri kapsamıyor.

a17: Artıları ve eksilerini yazayım. Eindhoven'da yaşıyorum, Rotterdam'da çalışıyorum iki senedir;

Artıları: yaşam düzenlidir, highly skilled migrant vizesiyle geldiyseniz maaşınız iyi olur, ulaşım kolaydır (ara ara trenler aksasa da), bisiklet yollarıyla doludur tüm ülke. mimarileri harika, herifler şehirciliği biliyor. İlk başlarda hayran hayran baksan da zaman içinde alışıyorsun, o düzeni de seviyorsun. bu ülkede insanlar her şeyi ajandasına yazarak plan yapıyor, x gününde y saatinde t ile buluşacağım diye her şeyi ajandalarına koyuyorlar ve buna uymazsanız haklı olarak deliriyorlar.

Eksileri: erkekler için diyeyim, Türk olmak burada yabancılığın dibini yaşamaktır, şansınız varsa hollanda'ya dışarıdan gelmiş avrupalı kızlar bulabilirsiniz. dışarı göstermedikleri muazzam bir ayrımcı, ırkçı zihniyetleri var, şimdiden kolay gelsin. yemek kültürü diye bir şey yok, hollandalının önüne bok koy, sosa boğ, yer. hava feci boktan, türkiye'deki baharın kokusunu özleyeceksin. Türk dediğin an suratlarında oluşan "cin görmüş" ifadesini söylemiş miydim?

a18: sadece tarımda değil hemen hemen uğraştığı konuda her başarılı ve öncüdür, bu iş zaten böyle olur, bir şeyi düzelteyim diğer şeyleri sonra hallederim olmaz, başta insanları düzeltirsiniz o insanlarda her şeyi düzeltir, gördüğüm kadarı ile hollanda'yı bizden ayıran en önemli özellikleri şunlardır ;

- insanlar kurallara uyar

- insanlar planlı ve programlı yaşar, çalışırlar.

- insanlar eğitimin ve eğitimli insanın gücüne inanır.

- yüzyıllar önce din temelli ilerleme modeli yerine bilim temelli ilerleme modeline geçmiştir.

- devlet vatandaşlarına özgürlük ve adalet sağlar, diğer bütün işleri vatandaşlar başarır.

a19: Bu hafta içinde süpermarketlerde bir kasanın yaşlı ve yalniz insanlar için „sohbet kasası” adiyla açılmasına karar verilmiş ve uygulamaya da baslamışlar. bu kasada biraz yavaşsın yada kasadakiyle konusuyorsun diye arkadakilerin sana hadi hemşerim demesi derdi yok. Böylece yalnız insanlar da iki lafın bacağını kırıp mutlu olacaklar. Zaten sevdiğim millettir şimdi iyice bayıldım.

a20: Hakkında yalan yanlış bilgiler verilen ülke. hollanda, her avrupa ülkesindeki gibi aşırı sağcı, popülist, islamofobik hatta islam karşıtı bir partiye sahip olsa dahi bütün bir hollanda halkının müslümanları sevmediği açık bir hurafedir. çok yakın bir tarihte 14 avrupa ülkesi ve abd'de yapılan bir pew araştırması der ki hollanda halkının %96'sı müslümanları komşuları olarak görmeye, %88'i de aile bireyi olarak görmeye isteklidir.

bu araştırmanın ötesinde hollanda devlet olarak da müslümanlara karşı diğer avrupa ülkelerine göre daima daha toleranslı bir ülke olmuştur. hatta belirli bir tarihe kadar liberal bir göç politikası uygulamıştır. hala ülkenin bir çok yerinde günde 1 defa yahut sadece cuma vakitleri sesli ezan okunan camiler vardır. çünkü devlet bütün dinlere eşit mesafede olmak istemekte, eğer kiliselerde çan çalınabiliyorsa, çanın çalınabildiği süre kadar camilerde de ezan okunabilir diye düşünmektedir.

a21:Hollandalı birine ingilizce olarak numara söylediğinizde yanlış anlama ihtimali yüksektir. hollandacada sayılar bizimki gibi söylenmiyor. örneğin 37 diyeceksiniz. hollandaca olarak söylemeye kalkınca 7-30 şeklinde söylemeniz gerekiyor. bu yüzden bir hollandalıya telefon numarası falan söylerken numaraları tek tek söyleyin ki yanlış yazmasınlar.

a22: Burada yaşıyorsanız ve öldüğünüzde cenazenizin arkada kalanlara binlerce euroluk masraf çıkarmadan türkiye’ye gönderilmesini istiyorsanız diyanet cenaze yardımlaşma fonuna abone olabilirsiniz. Bir yakınımızın cenazesinde şahit olmuştum. Adamlar öyle organize ki cenazenin hollanda’dan türkiye’de gideceği şehirde mezara girene kadar gittiği bütün yolu üstleniyorlar. ( hollanda-istanbul-defnedileceği şehire ayrı giden uçak - cenaze nakil aracıyla köyüne kadar) artı iki refakatçinin de uçak biletini karşılıyorlar. cenaze türkiye’ye geldiğinde gümrük işlemleri ve adli tıp işlemleri sebebiyle önce istanbul’a uğraması gerekiyor. bütün bu bürokrasi ile de onlar ilgileniyor.

a23: Bu ülkede ingilizce bilmeyen yok bence. Çok mükemmel konusuyorlar, bunun sırrı eğitim sistemleri mi yoksa dillerinin ingilizceye yakın olması mı çözemedim:) Avrupada ingilizce bilme oranı konusunda birinciler sanırım.

a24: Sağlık sisteminin ayakta olmasını parasetemole borçludur. doktorlar başınıza gelebilecek hastalıkların yüzde 80 ine parasetemol vermektedir. Reçete yazmaya bile gerek görmezler çünkü parasetemolü her süpermarkette bulabilirsiniz.

. Towntalk
remove_red_eye704

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur