Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

İNGİLTERE'DEKİ TÜRKLER DİKKAT ! SON TARİH 31 ARALIK

Hashtag

İngiltere 31 Ocak 2020 tarihi iti­bariyle Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmış olacak. Ankara Anlaşması ile bu ülkede iş kurabi­len Türk vatandaşlarının aklında ise Brexit sonrası bu anlaşmanın devam edip etmeyeceği var.

Türk vatandaşları 31 Aralık 2020 olan geçiş süreci sonuna ka­dar Ankara Anlaşması’na başvuru yapabilecek. İngiltere bu tarihten sonra başvuru kabul etmeyecek. 31 Aralık 2020 sonuna kadar baş­vuru yapan kişilerin hakları de­vam edecek.

Ankara Anlaşması olarak bili­nen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) Türk vatan­daşlarına İngiltere’de iş kurarak yerleşme imkanı tanıyor. Son yıl­larda binlerce Türk vatandaşı An­kara Anlaşması yoluyla bu ülkeye geldi.

Brexit’ten sonra Ankara An­laşması, İngiltere açısından sona erecek. Türk vatandaşları artık iş kurup İngiltere’ye yerleşmek için uygulamadan yararlanamayacak. İngiltere’nin AB’ye yükümlülük­leri 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam ediyor. Bundan dolayı An­kara Anlaşması da bu tarihe kadar yürürlükte kalacak. 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurular kabul edecek. 1 Ocak 2021’den itibaren ise başvuru alınmayacak. Yeni bir değişiklik olmazsa 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurularını yap­mış olanların başvuruları değer­lendirilecek.

Ankara Anlaşması’ndan yararlananların durumu

Son birkaç yılda binlerce Türk vatandaşı bu anlaşmadan yararla­narak İngiltere’ye geldi. Bu kişile­rin kalıcı oturum almaları için en az 5 yıl İngiltere’de faaliyet göste­riyor olmaları gerekiyor. Bu kişi­ler Brexit’ten önce Ankara Anlaş­ması vizesi alanların durumunu merak ediyor.

Londra merkezli uluslara­rası avukatlık bürosu Garth Coates’ten AB Göçmenlik Hukuku Uzmanı Tamer Ulay bu anlaşma ile İngiltere’de faaliyet gösteren­lerin durumuna şöyle açıklık ge­tiriyor: “İngiliz hükümeti, Ankara Anlaşması’nda bulunanların Bre­xit sonrasında haklarının ne ola­cağına dair geçtiğimiz ocak (2019) ayında bir niyet açıklamasında bulundu. Bu açıklamaya göre, Brexit tarihinde ülkede Ankara Anlaşması ile bulunanların hak­ları korunacak. Vize uzatımları ve kalıcı oturum başvuruları şu anki yasaya göre işleme alınacak.”

Süresiz oturum şartları zorlaştı

Ancak Tamer Ulay bu durum geçici bir süre için geçerli ol­duğu uyarısında da bulunuyor: “Ne demek geçici bir süre? 5 yıl­lık geçici bir sürenin verilmesi öngörülüyor. Bu süreç zaten ka­lıcı oturum almak için yeterli bir zaman olacak. Bu süreç sonunda Ankara Anlaşması’nda olanların kalıcı oturum almaları gereke­cek. Çeşitli nedenlerle, örneğin İngilizce sınavını geçemez iseler veya İngiltere’de yeterince ikamet etmemiş iseler, o zaman kalıcı otu­rum alamayacaklar. Bu durumda, geçişi süreç sona erdiğinde ülke­den ayrılmaları istenebilecek.”

Temyiz duruşması 26 Mart’ta

İngiltere’ye kendi işini kurarak yerleşen Türk iş insanları için sü­resiz oturum başvuruları Haziran 2018’de zorlaştırıldı. Daha önce 4 yılın sonunda kalıcı oturuma başvurulurken bu süre 5 yıla çı­karıldı. Başvurulara ücret getiril­mesi, İngilizce ve kültür testi gibi değişiklikler Türk toplumu tara­fından tepkiyle karşılandı. Ayrıca yeni koşulların geriye dönük şe­kilde uygulanması binlerce Türk vatandaşını zor durumda bıraktı. Türklerin bu itiraz ettikleri tem­yiz başvuru süreci devam ediyor. Duruşma 26 Mart 2020 tarihinde gerçekleşecek.

KAYNAK : https://olaygazete.co.uk/

. Towntalk
remove_red_eye3646

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur