Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

İNGİLTERE'DEKİ TÜRKLERİ RAHATLATAN AÇIKLAMA

Hashtag

Coronavirüs salgınının günde bine yakın insanın yaşamına mal olmaya başladığı bugünlerde hükümet tarafından açıklanan mali destek planının, Ankara Anlaşması kapsamında bu ülkede bulunan on binlerce Türkiyeliyi nasıl etkileyeceği henüz netleşmiş değil…

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşmalı kişiler, onların hukuki ve mali işlerini yürüten hukuk ve muhasebe büroları ve akademisyenlerle yaptığımız görüşmeler, henüz giderilmesi gereken belirsizlikler bulunmakla birlikte Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’de yaşayanların önemli bir kısmının mali destek paketlerindeki bazı maddelerden faydalanabileceğine işaret ediyor.

Hükümetin mali destek paketinde serbest meslek çalışanlarına hangi destekler sunuluyor? Ve nasıl dağıtılacak?

KİMLER £2500 ALACAK?

Maliye Bakanının açıkladığı mali destek planına göre; serbest çalışan kişilerin son üç yıl içerisinde kazandıkları gelirin ortalaması hesaplanarak, ortalama aylık gelirlerinin %80’ine kadarlık kısmı şimdilik 3 ay boyunca £2500’ı aşmayacak şekilde banka hesaplarına yatırılacak.

Mali destek planına göre: gelirlerinin büyük çoğunluğunu İngiltere’de kazanan, yıllık gelirleri £50.000 üzerinde olmayan ve 2018-2019 yılı vergi beyanını yapmış kişiler bu yardımları alabilecekler. 5 Nisan 2019 itibariyle iş yapmaya başlamış kişiler ise bu yardım paketinden muaf kalacak.

RAHATLATAN AÇIKLAMA

Ankara Anlaşmalıların bazıları zor durumda. Hükümetten mali destek alamayacakları takdirde işlerini kaybedeceklerini ifade eden Ankara Anlaşmalılar da yok değil. Özellikle yakın tarihte iş yapmaya başlamış serbest meslek sahibi kişileri nasıl bir gelecek beklediği henüz bilinmiyor.

Ankara Anlaşmalıların durumuna açıklık getirebilmek amacıyla İçişleri Bakanlığı’na sorularımızı ilettik:

Bakanlığın yanıtında “Türkiye Avrupa Ekonomik Ortaklık Anlaşması oturumu geçerliliği olan bir kişi bu yardım planlarının dışında tutulmayacaktır. Haksızlık olmaması açısından bu yardımlar, uygun kriterlere uygun olan kişilerin göçmenlik statüsü ve bu yönlü başvurularını etkilemeyecektir ” denilerek, Ankara Anlaşmalıların da bazı desteklerden yararlanacağına işaret etmekle birlikte bunun nasıl olacağına ilişkin detay vermiyor.

KURALLAR ESNETİLİYOR

Bakanlık ayrıca Ankara Anlaşmalıların normal koşullarda başvuramadığı, işsizlik fonu, kira yardımı gibi kamu fonlarından da yararlanabileceğinin işaretini veriyor.

İçişleri Bakanlığı zamanı geçen vizeler, İngiltere’de geçirilmesi gereken zamanlar gibi bazı kuralları da mağduriyet yaratmamak amacıyla esnettiklerini de kaydediyor. Bakanlığın bir diğer ifadesine göre İngiltere’de yaklaşık üç bin civarında kişi Ankara Anlaşmalı olarak serbest meslek icra ediyor.

ANKARA ANLAŞMALILARI NE BEKLİYOR?

Türkiyeli göçmenler ve Ankara Anlaşmalılar üzerine çalışmaları bulunan, Regent’s Üniversitesi’nden Konuk Araştırmacı Doç. Dr. Tuncay Bilecen’in görüşlerine başvurduk:

“Bu konuda hem politik aktörlere hem de sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşüyor. Bir kere Ankara Anlaşmalıların yaşadığı bu durumun İngiltere kamuoyuna doğru mecralarda, doğru şekilde aktarılması gerekiyor.”

Coronavirüs krizinin Ankara Anlaşmalılara etkilerinden biri de salgın öncesinde yıl sonunda tamamlanması planlanan Brexit sürecinin muhtemelen gecikecek olması. Bu durumu Bilecen şöyle değerlendiriyor:

‘Bilindiği gibi Brexit’in ardından Ankara Anlaşması vizesine son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olarak belirlendi. coronavirüs sebebiyle, Brexit süreci uzarsa Ankara Anlaşması başvuru süreci de uzatılabilir.

Bununla birlikte hazırlıkları devam eden puanlama esasına dayanan yeni göçmenlik yasası Ankara Anlaşması’na yeni başvuru yapacaklar için maalesef olumlu değişiklikler içermiyor. Bu düzenleme yürürlüğe girerse sponsor firma daveti olmadan Birleşik Krallık’a gelmek mümkün olmayacağı gibi belirli bir yıllık maaş garantisi, vasıf ve dil yeterliliği gibi kriterler getirilecek. Bunun anlamı şu; tasarı yasalaşırsa bundan sonra Türkiye’den İngiltere’ye yalnızca bu şartları taşıyan “nitelikli” işgücü gelebilecek.’

KAYNAK:(LONDRAGÜNDEM: http://londragundem.com/icisleri-bakanligindan-ankara-anlasmalilari-rahatlatan-aciklama-oturumu-olanlar-yardim-planlarinin-disinda-tutulmayacaklar/?fbclid=IwAR104A64swDCWwDoC9ooopWsEcMoVkeBmCYtiTODTgxg4is34pQk-ZBIq24 )

. Towntalk
remove_red_eye4547

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur