Hashtag
Bosna Hersek de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olan herkesin vizesiz girebileceği bir ülkedir. Bu sayede D tipi vize almadan oturma iznine başvurabilir. Bu da hem maddi olarak kolaylık sağlar, hem de rahat bir şekilde iş kurabileceğinizi gösterir.
Aslında diğer ülkeler için çok fazla şartı olan Bosna Hersek konu Türkiye olunca şartları azaltıyor ve kolaylaştırıyor. Diğer ülkelerde de olduğu gibi Bosna Hersek de evlilik, eğitim ve şirket kurma koşullarıyla oturum izni veriyor. Bosna Hersek de eğitim oldukça yaygın ve tüm oturma izni işlemleriyle okul ilgileniyor. Evlilik ise Bosna Hersek vatandaşı ile evlenmeniz ile oturum izni alabildiğiniz bir yöntem. Bu şekilde 18 yaş altı çocuklarınızı da yanınıza alabiliyorsunuz. İş kurmak içinse oturum izniniz olmak zorunda değil. İş kurma işlemlerini bu izni almadan da yapabiliyorsunuz fakat çalışabilmeniz için oturum izniniz olmak zorunda. Yani şirket kurduğunuzda oturma izni alabiliyor, böylece de çalışma izni konusunda da rahat edebiliyorsunuz.Bir yerde çalışmanız ile şirket kurucusu olmanız fark ediyor. Eğer bir yerde çalışacak iseniz Bosna Hersek’e girmeden önce çalışma izninizi almanız gerekiyor. Bu durumda geçiçi ikamet alıyorsunuz. Bu da iş kurduğunuzda mevsimlik işçi olmayacağınız için tam 12 ay yapıyor.
Çalışma izni için gerekenler
Yabancıyı çalıştırmak isteyen şirket, çalışma izni için başvuru yaptığında aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:
• İş akdi yapacağı yabancının şahsi bilgileri ve diploması (ilgili eğitim kurumundan diplomanın denkliği alınmış olmalıdır),
• Yabancının çalışacağı iş yeri veya işin niteliği ve çalışma şartları hakkında bilgiler (çalışma tüzüğü),
• Yabancıyı çalıştıracak şirketin mahkeme sicil belgesi, bankadan ödenebilirlik durumu hakkında belge,
• Vergi borçlarının ve tüm çalışanları için sigorta primlerinin ödendiğine ilişkin kanıt,
• Yabancıyı çalıştırma gerekliliği hakkında açıklama.
Ayrıca ikamet izniniz olmadan çalışmaya başlayamazsınız. Bu kuralı çiğnemeniz durumunda para cezasının yanında 1 ya da 5 yıl süreyle ülkeye girme yasağı alabilirsiniz. Çalışma izni almadan Bosna Hersek’e giren yabancıya, Bosna Hersek’te bulunduğu sürede çalışma iznine başvurmuş olması sebebiyle ikamet izni verilmez. Önce çalışma izni, sonra ikamet izni verilir.
Eğer şirket kurucusu olacaksanız; Şirket kurucuları (eğer şirket çalıştırdığı her bir yabancı için 5 Bosna Hersek vatandaşı çalıştırıyorsa, her çalışana Bosna Hersek’teki ortalama maaşı ödüyorsa, vergilerini ödüyorsa) çalışma izni almak zorunda değil.
Eğer şirket kurup daimi oturma izni almak istiyorsanız;
Daimi ikamet, en az 5 sene geçici ikamet izni ile Bosna Hersek’te oturanlara verilir. Daimi ikamet almak için gereken şartlar şunlardır:
• Bosna Hersek’te 5 sene geçici ikamet izni ile kesintisiz oturmak (Bosna Hersek dışında kesintili olarak toplam 10 aya kadar veya kesintisiz 6 aya kadar kalınması kesinti olarak sayılmaz.)
• Geçerli pasaportun olması,
• Geçim için yeterli gelirin olması,
• Uygun kalma yerinin olması,
• Sağlık sigortasının olması,
• Bosna Hersek’in resmi dillerinden birini biliyor olmak,
• Vatandaşı olunan ülkede sabıkalı olmamak,
• Bosna Hersek’te sabıkalı olmamak.
Çok daha detaylı bilgi için https://www.eso.org.tr/storage/file/e6faf60933be461ea13945445b86f544.pdf kitapçığını incelemeniz yararlı olacaktır.
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur