Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

BELÇİKA'DA TÜRKLERİ MAĞDUR EDEN YASA

Hashtag

Ali Küçüktaş,Avrupa'da geneli Belçika özelinde yaşanan aile birleşimlerinde yaşanan sıkıntıları kendi hayatından örnekler vererek yazmış. Bu konuda yerel yöneticiler, siyasiler, STK'lar ve sorumluluk hissedenler yorum ile sorunun çözümü için katkı sunabilirler.

Merhaba. Ben Ali Küçüktaş

Yıllardır yaşadığım bir sorunu ve araştırdıkça başka birçok insanın da aynı sorundan müzdarip oluşunu size bildirmek ve mümkünse bu sorunu medya aracılığıyla paylaşmanız için size konuyu yazıyorum.

Ben 8 yıldır Belçika'da yaşıyorum. 5 yıllık oturumum var. Eşim ise 7 yıldır Belçika'da yaşıyor. Ve illegal statüsünde. 3 yıllık birlikteliğimiz ve 7 aylık resmi evliliğimiz var. Evliliğimiz Belçika makamlarında yaptık.

Evlilik aşamasında uzun bir prosedür var. Birçok evrak isteniyor ve bazılarının Türkçe karşılığını araştırıp anlamak ve bulmak bile haftalar sürebiliyor. İstenen evraklar bin bir güçlükle hazırlanıp belediyeye verildikten sonra 3 aylık ve 2 aylık iki kez uzatma süresiyle 5 ay boyunca sadece "evlenebilirsiniz" veya "evlenemezsiniz" cevabı alabilmek için bizleri 'araştırma, soruşturma'larının bitmesini bekliyoruz. Sonrasında 'şartları karşılıyor isek' evlenebileceğimize dair onay çıkıyor. Evlilik tarihi için birkaç hafta veya ay bekleyip evlenebiliyoruz.

Sorasında oturum hakkı veya kimlik alabilmek için başka bir prosedür başlatmamız gerekiyor. Bunun için ise farklı kanun maddeleri ve farklı prosedürler var. Ve bu süreç yıllarca sürüp bizim gibi yüzlerce erkek, kadın, çocukların sorunlar yaşamasına gerekçe oluyor.

İşte bizim gibi yüzlerce belki binlerce insanın asıl mağduriyeti de burada başlıyor. İlk olarak çalışma şart koşuluyor. Peki işi olmayan insanların evlenmesi, mutlu bir aile, yuva kurması yasak mı ağabey? Nasıl geçinebileceği soruluyor ise evlenmeden önce nasıl geçindiğini sormaları, sorununa çözüm bulmaları gerekmez mi? Sadece evlenince mi bu sorun oluşuyor?

Diğer bir konu illegal olan eşin legal olamaması. Binbir zorlukla evlilik yapılabilse de konu ülkede yasal olmaya gelince ayak diretiliyor. Nedenini sormayın, nedeni yok. Belçika bürokrasisinin karmaşıklığı konuya tuz biber oluyor. Belediyeden önerilen çözüm ise vatandaşı olunan ülkeye, oturumu olmayan eş gidecek ve Belçika'daki eş aile birleşimi başvurusunda bulunacak. İyide zaten eşler birlikte. 'Araştırma, soruşturma' yapılacaksa burada da yapılabilir, hatta daha kolay yapılabilir.

Sözün özü bu sorun çok uzun yıllar insanları mağdur ediyor. Zaten Ülkesinden ayrılarak hüzünlü bir yolculuğa çıkmış olan bizler, bu sorunlarla ikinci kez mağdur oluyor, psikolojik sorunlar yaşıyoruz. Evlerimizde sürekli bir sıkkınlık, bıkkınlık yaşıyoruz. Çocuklarımız kimliksiz, eşlerimiz hastanelere gidemiyor, tedavi olamıyor. Bu süreçte iş bulmaktaki zorluk, her kurumdan randevu almanın haftalar sürmesi ve daha birçok şey.

Bu konuyu sosyal medyada paylaşınca gördüm ki birçok insan, aile aynı konudan müzdarip. Tabi herkesin özgün sorunu var ancak, konu aynı. Herkes 'eşime oturum alamıyorum' diyerek dert yanıyor. Herkese açık paylaşımlarda sorununu dile getirenler olduğu gibi, şahsıma özel yazıp sorununu anlatanlar, çözüm sunmaya çalışanlar çok oldu. O kadar insan, o kadar olay, yaşanmışlık dinledim ki derdim üzerine dertler eklendi. Ve bu konuda birşeyler yapma gereği hissettim.

Bu nedenle konuyu size aktarıp, basında yer bulması arzusuyla paylaşıyorum. Umuyorum ki yüzlerce insanın yaşadığı bu insan hakkı sorununu, bu mağduriyeti giderecek gazeteciler, avukatlar, politikacılar konuyla ilgilenirler.

Vatandaşların sessiz çığlığını, toplumun çözülemeyen problemlerini, Belçika'nın karmaşık bürokrasisini umarım nihayete erdirebiliriz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Teşekkür ederim.

Ali Küçüktaş

https://www.belturkhaber.be

. Towntalk
remove_red_eye3430

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur