Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

KANADA'DA HALK SEFERBER OLDU!!

Hashtag

Kanada’nın Toronto şehrinde insanlar gökdelenlerle çevrili bir bölgenin ortasında yer alan 300 yıllık bir meşe ağacını kurtarmak için mücadele veriyor. Ancak koronavirüs salgını bu çabaların önüne geçiyor.

24 metrelik uzunluğu sahip kızıl meşe ağacı bölgedeki en yaşlı ağaçlardan birisi. Öyle ki Fransa’dan gelen kaşifler Ontario Gölü’nün kıyılarında bir ticaret noktası kurduğu sırada büyük ihtimal bu ağaç filizlenme aşamasındaydı.

Asırlık ağaç şu anda North York mahallesinin kalbindeki dolambaçlı bir sokakta, sıradan bir bungalovun arka bahçesinde bulunuyor. Beş metrelik devasa bir gövdeye sahip meşe, 1960’lı yıllarda inşa edilmiş bungalova bitişik halde.

Evin sahibi ağaca bakamadığını söylüyor

Science Alert’in aktardığına göre son yıllarda evin yeni sahibi ağacın bakımını karşılayacak bütçeye sahip olmaması ve köklerin evin temelini kırmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Komşular ise güçlü bir fırtınada ağacın zarar görerek üstlerine devrilebileceğinden endişe ediyor.

Toronto belediye meclisi, ağacı korumak ve 6 milyon nüfuslu bu şehirde herkesin erişimine açmak için 2018’de mülkü satın almak, evi yıkmak ve araziyi küçük bir halka açık parka dönüştürmek için oy kullandı.

Evi satın almak için oy kullanıldı

Geçtiğimiz yıl da evin sahibiyle satış için bir anlaşmaya varıldı. Evi 2015 yılında satın alan Ali Simaga “Böyle bir ağacın bakımı çok pahalı. Eğer bir kamu alanı olursa benden daha iyi bakabileceklerdir. Ayrıca bencillik yapıp sadece kendime saklamak da istemiyorum” dedi.

Uzmanlar, özenle ve doğru koşullar altında ağacın 200 yıl veya daha fazla yaşayabileceğini söylüyor.

Kampanyaya koronavirüs engeli

Ancak satın alma işlemleri tamamlanamadı. Çünkü belediyenin satın alımı yapması için ücretin yarısının özel bağışlarla tamamlanması gerekiyor. Aralık 2019’da başlatılan kampanyada 325 bin ABD doları toplanması hedefleniyordu.

Başta hızlı bir giriş yapılan kampanya koronavirüs salgını sırasında sekteye uğradı. Şu ana kadar hedeflenen paranın yalnızca yüzde 30’u toplanmış durumda. Eğer hedeflenen para toplanamazsa anlaşma geçerliliğini yitirecek ve toplanan paralar da başka ağaçlandırma işlemleri için kullanılacak. Asırlık meşe ağacının geleceği ise şüpheli bir hale gelecek.

Kaynak: Yeşil Gazete

. Towntalk
remove_red_eye523

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur