Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

FRANSA'DA BİNLERCE KİŞİ HAKSIZ YERE CEZALANDIRILDI!

Hashtag

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'da binlerce protestocunun Covid-19 öncesi ve sonrasındaki baskı ortamında haksız yere cezalandırıldığını açıkladı. Örgüt yayımladığı son raporunda, "Yetkililer hiçbir şiddet eylemine başvurmayan kişileri para cezasına mahkum etmek, keyfi şekilde gözaltına almak ve yargılamak için yasaları kötüye kullandı" dedi.

Raporda ayrıca pandemiden uzun süre önce, 2018 sonlarında başlayan ve Fransa’nın dört bir yanında gerçekleştirilen protestolar sırasında muğlak yasalarla hedef alınan kişiler arasında ilk yardım görevlilerinin, gazetecilerin ve insan hakları gözlemcilerinin de yer aldığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Araştırmacısı Marco Perolini konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fransa’da karantina sonrası protestolara getirilen orantısız kısıtlamalar, barışçıl protestocuların polis ve yargı sistemi tarafından saldırıya uğradığı kaygı verici eğilimin devamıdır. İnsanlar balon uçurduğu veya pankart taşıdığı için gözaltına alındığında, bu durum, hukuka uygun protestolar üzerinde caydırıcı bir etki yapar” ifadelerini kullandı.

Perolini ayrıca "Binlerce kişi, suç olarak değerlendirilmemesi gereken barışçıl eylemler nedeniyle para cezalarına mahkum edildi, gözaltına alındı, tutuklandı ve yargılandı. Barışçıl protestolar COVID-19 dönemindeki aşırı sert yetkilerle yasaklandı ve yüzlerce barışçıl protestocuya para cezaları verildi" şeklinde konuştu.

11 bin 203 Sarı Yelekli resmi bir suçlama yöneltilmeden gözaltına alındı

Raporda, Kasım 2018 ile Temmuz 2019 arasında 11 bin 203 Sarı Yelekliler protestocusunun resmi bir suçlama yöneltilmeden gözaltına alındığı belirtilerek, "Bu protestocular, suç oluşturmaması gereken eylemler nedeniyle tutuklandı ve yargılandı" denildi.

“Kamu görevlilerini aşağılamak,” “şiddet içeren eylemler gerçekleştirmek amacıyla bir gruba katılmak” ve “önceden bildirme zorunluluklarına uymadan protesto düzenlemek” şeklinde ifade edilen suçlar da buna dahildi.

Bir gazeteci resmi bir suçlama olmadan gözaltında tutuldu

Ayrıca raporda, gazeteci Brice'in Nisan 2019’da Paris’teki Sarı Yelekliler protestolarını görüntülediği sırada gözaltına alındığı, resmi bir suçlama olmadan 24 saat gözaltında tutuldu ve sonrasında “şiddet,” “yüzünü kapatmak” ve “şiddet içeren eylemlere hazırlık yapmak” ile suçlandığı açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü’ne yaptığı açıklamada, “Ben bir gazeteciyim ve aleyhimde hiçbir kanıt yoktu. Hal böyleyken savcılığın hakkımda üç ay hapis cezası istemesini son derece gülünç buldum” diyen Brice, daha sonra suçlamalardan beraat etti.

Yüzü kapatma ‘suçu’ndan 210 kişi gözaltına alındı

"Polisin biber gazı, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanımındaki sert artış karşısında protestocular da gittikçe artan şekilde maske, baret ve koruyucu gözlükler kullanmaya başladı" denilen raporda, Nisan 2019’da protestolarda yüzün kapatılmasına yönelik genel bir yasak çıkartıldığı ve yasağa aykırı davrananlar için 15 bin euroya kadar para cezası ile bir yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörüldüğü söylendi.

Örgüt, "Nisan ile Ekim 2019 arasında 210 kişi yasağa uymadıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. 2019’da 41 protestocu bu suçtan mahkum edildi" dedi.

Raporun sonunda ise “Protestocuları hedef almak için yasaları kullanmak, aşırı güç kullanmaya kıyasla daha az görünür olabilir; ancak bu durumun protesto hakkına verdiği zarar daha az değil. Fransa yetkilileri insanları suçlu haline getirmeye son vermeli ve barışçıl toplanma hakkını engelleyen tüm yasalarda değişiklik yapmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Euronews Türkçe- https://tr.euronews.com/2020/09/29/af-orgutu-fransa-da-pandemi-oncesi-ve-sonras-donemde-binlerce-kisi-haks-z-yere-cezaland-r-

. Towntalk
remove_red_eye254

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur