Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

KARİKATÜRLER FRANSA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Hashtag

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin dini karikatürlerden ve ifade özgürlüğünden vaz geçmeyeceği sözünü verirken, dünya “karikatürlerin neden Fransa için bu kadar önemli olduğu?” sorusuna yanıt arıyor

Fransa’nın çok renkli ve hiciv içeren karikatür geleneğinin tarihi orta çağa kadar uzanırken, Charlie Hebdo dergisinde 2015 yılında Hazreti Muhammed’i tasvir eden karikatürlerin yayımlanması ve buraya yapılan terör saldırısının ardından, dini simgelere yönelik alaycı yergilerin yapılıp yapılmayacağı bütün dünyada ifade özgürlüğü bağlamında önemli bir tartışma noktası oldu.

Karikatür dünyasının yaşayan efsanesi anlatıyor

Fransız karikatür dünyasının yaşayan efsane ismi Jean Plantu, Euronews’e yaptığı açıklamada Hazreti Muhammed’i tasvir eden karikatürleri ilk çizen Danimarkalı veya Charlie Hebdo dergisi karikatüristlerinin amacının kesinlikle sayıları 1 milyarı bulan Müslümanları incitmek olmadığını, çok etkili manipülasyonlar yüzünden dünyada yanlış anlaşılmalar olduğu görüşünü dile getirdi.

"Karikatürler, siyasi tartışmayı zenginleştirmek için mutlak gerekli"

1951 yılında doğan ve Vietnam savaşıyla ilgili karikatürü 1972 yılında ilk kez Le Monde gazetesinde yayımlanan Plantu’ya göre, hikaye anlatmanın bir aracı olan karikatürler, siyasi tartışmayı zenginleştirmek için mutlak gerekli.

Plantu, “Karikatürler genelde bir şeyler söylemenin ve konuşan insanları özgürleştirmenin bir aracı. Karikatürler, gösterdiğimiz, insanlara daha önce söylemedikleri veya görmedikleri bir şeyle ilgili konuşmaya ilham verir. Ama ben kimseden benimle aynı fikirde olmasını veya çalışmamı beğenmesini de istemiyorum" dedi.

Charlie Hebdo dergisinde çalışan bazı meslektaşlarının terör saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından sürekli polis koruması altında bulunan Plantu, Fransa’da karikatürlerin hoşgörü uğruna ve güvenlik adına tonunun düşürülmesinin gerekli olup olmadığı konusunda süren tartışmanın ise kendisini üzdüğü söyledi.

Plantu: Ben de kendi demokrasi fikrim adına aşağılanıyorum

Plantu, “Aşağılama konusunu çok konuştuğumuz için ben bundan utanıyorum. Bu arada ben de kendi demokrasi fikrim adına aşağılanıyorum. Ülkemi seviyorum, gerçekten seviyorum. Ama, bir dini temsil ettiklerine inanan ama hiçbir şeyi temsil etmeyen bir avuç serseri yüzünden ben de aşağılanıyorum“ ifadesini kullandı.

Ülkenin değerlerini savunmanın artık tam zamanı olduğunu kaydeden Plantu, bu mücadeleyi kendisi adına sürdürmeye kararlı olduğunu ifade etti. Plantu, bu tartışmanın gelecekte nasıl bir Fransa arzu edildiği sorusuna da yanıt getireceğini savundu.

Plantu, “Hiçbir şeyi yasaklayamayız, bütün konuları sakin bir şekilde tartışmamız, kimseyi aşağılama niyetimiz olmadığını anlatmamız gerekiyor. Ben sonunda, kültürün, demokrasinin, tartışmanın kazanacağına inanıyorum” dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe- https://tr.euronews.com/2020/10/28/fransa-n-n-en-unlu-cizeri-plantu-karikaturlerin-neden-ulkesi-icin-onemli-oldugunu-anlatt

. Towntalk
remove_red_eye282

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur