Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

Birleşik Krallık Türkiye’den Filmler Festivali ‘Taste of Anatolia’nın üçüncüsüne rekor sayıda film başvurusu

Hashtag

Birleşik Krallık’taki film ve sanat vakfına Türkiye’deki ve dünyanın farklı yerlerindeki sinemacılardan 1469 başvuru geldi.

Rekor başvuru

Festival Direktörü Yeşim Güzelpınar, “Dünyanın dört bir yanından başvurular yapıldı. Daha çok sinemacının katılabilmesi için bu süreci ücretsiz yaptık. Bize çok çeşitli filmlerden seçme imkânı veren, neredeyse 1500 filmin gönderilmesinden çok mutluyuz” dedi.

Bu sene üçüncüsü yapılacak olan Taste of Anatolia – Films from Turkey (Anadolu’nun Tadı – Türkiye’den Filmler / TOA), Birleşik Krallık’ın tek bağımsız Türk film festivali ünvanını taşıyor. Uzun metrajlı film, kısa film ve belgesellerin yer alacağı festival, bu sene 2-5 Eylül tarihlerinde tamamen çevrim içi gerçekleşecek ve filmler önceden kayıt yaptırmış olan tüm izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak.

Festivalin güçlü hâmîleri

Festivalin hâmîleri arasında Kadir İnanır, Selda Alkor ve Balık Arts’ın eski eğitmenlerinden Cengiz Bozkurt’un yanı sıra, Britanyalı oyuncu Bhasker Patel, şarkıcı Çiğdem Aslan, yapımcı Ahmet Baydar ve Cambridge Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda politikacı olan Barones Julie Smith de var.

İngiltere’deki önemli kültürel etkinliklerden biri olan Taste of Anatolia Birleşik Krallık’taki Türkiyeliler ve Kuzey Kıbrıslılara kendilerini gösterme ve düşüncelerini aktarma şansı veriyor.

Türkiye’nin renkleri festivalde

Festival Türkiye’nin çok renkli gerçek içyüzünü anlatmayı, insanlarını ve kültürlerini Doğu İngiltere ve ötesindeki izleyicilerle buluşturmayı ve ülke hakkındaki olumsuz yargıları sorgulamayı amaçlıyor. Türkiye’nin, farklı kültür, dil ve inançlarıyla Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, Rumlar, Ermeniler, Araplar ve Kıbrıslı Türklerinden oluşan etnik mozaiğinin değeri Britanya’da pek bilinmiyor.

TOA ülkenin göz alıcı coğrafyasını, İstanbul ve Adana gibi büyük şehirlerden Ege ve Akdeniz kıyılarına, Karadeniz yaylalarına ve Anadolu ovalarına uzanarak gösteriyor. Festivalin cesur programı da hayati konulara odaklanıyor: siyasi eylem, suç, alternatif hayat tarzları, gençlik kültürü, sınıf, göç, mülteciler, din, kırsal yaşam, kentleşme ve insan hakları.

Türkiye’nin uzun bir sinema tarihi ve aktif bir bağımsız film sektörüne sahip olduğunu belirten Festival Direktörü Yeşim Güzelpınar, “ Bu maalesef Britanya’da pek bilinmiyor, çünkü Türk filmleri Londra dışında nadiren izleyiciyle buluşuyor. Bu da sinemacıların bilinmemesine ve izleyicinin bilgisiz kalmasına neden oluyor” dedi.

18-30 yaş grubu için projelerde uzmanlaşan, Cambridge’deki vakıf Balık Arts, bu sene de TOA’nın merkezine yine gençleri koyacak. 2021 programında yer alan yeni film yönetmenlerini seçecek olan, gençlerin öncülüğündeki festival, onlara festival organizatörü olarak pratik beceriler geliştirmeleri için imkân sunarken, daha genç izleyicileri de Türkiye sineması ile buluşturmayı amaçlıyor.

Balık Arts: 15 yıllık film festivali düzenleme deneyimi

Balık Arts’ın film festivali düzenleme deneyimi on beş yıllık. Londra Türk Film Festivali’nin Kuzey Londra’dan merkeze (West End) yayılmasına yardım ettiler ve Kuzey Kıbrıs’taki Altın Ada Uluslararası Film Festivali’ni başlattılar. Bu sene ayrıca, Yozgat’taki ilk uluslararası film festivalinin organizasyonuna destek oluyorlar.

Ekip, Bangladeş’teki Dakka Uluslararası Film Festivali ve Cambridge Film Festivali için Türk filmleri seçiyor. Ayrıca Watersprite Öğrenci Film Festivali, Soçi Uluslararası Film Festivali, Rainbow Film Festivali ve East End Film Festivali ile ortak film gösterimi, jüri çalışması, programlama ve çalıştaylarda işbirliği yaptılar.

Kaynak: Brit İş Yaşam TV- https://britisyasam.co.uk/birlesik-krallik-turkiyeden-filmler-festivali-taste-of-anatolianin-ucuncusune-rekor-sayida-film-basvurusu/

. Towntalk
remove_red_eye124

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur